Отидете към основна версия

2 926 16

Шотландия иска независимост - Октомври 2022

  • шотландия-
  • независимост-
  • великобритания-
  • обединеното кралство-
  • никола стърджън-
  • референдум

Икономическият модел на Обединеното кралство очевидно се проваля

Снимка: БГНЕС/ EPA

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че независимостта е "от жизненоважно значение за изграждането на икономика, която работи за всички", докато се подготвя да изложи плановете си за отделна Шотландия, съобщи ДПА, предаде БТА.

Очаква се днес Стърджън да представи третия документ за независимост, който ще очертае икономически и валутни планове за независима Шотландия. Преди речта си тя заяви, че страната разполага с "изобилие от квалифицирани хора, иновативен бизнес и природни ресурси". "Икономиката на Шотландия е една от най-добре представящите се в Обединеното кралство – но икономиката на Обединеното кралство, особено сега след Брекзита, изостава".

"Икономическият модел на Обединеното кралство очевидно се проваля и все повече възпира Шотландия. Независимостта сега е от жизненоважно значение за изграждането на икономика, която работи за всички“, подчерта тя. Очаква се документът, последният от серията "Изграждане на нова Шотландия", да предостави подробности за преминаването към "по-справедлива, по-екологична независима икономика, която да помогне на хората да живеят щастлив, здравословен и пълноценен живот". В него ще бъдат включени теми като валутна и фискална политика, гранични споразумения и предложения фонд за изграждане на нова Шотландия, който има за цел да осигури инвестиции от 20 милиарда лири (22,4 милиарда щатски долара) през първото десетилетие на независимостта.

Но политическите съперници на Стърджън порицаха тези планове. Даниел Джонсън, финансов говорител на Шотландската лейбъристка партия, заяви, че "Шотландската национална партия трябва да се откаже от извъртането и да признае направо пред хората катастрофалната реалност на техните икономически планове". "Въпреки че пропиляха 15 години на управление, предлагайки същата стара програма, те все още не могат да отговорят дори на най-основните въпроси", добави Джонсън, като подчерта, че "те залагат поминъка на хората въз основа на фантастична икономика и пожелателно мислене."

Миналата седмица Върховният съд на Великобритания изслуша аргументи относно бъдещия законопроект за референдум за независимост, след като беше помолен да обсъди дали приемането на законопроекта ще бъде в правомощията на шотландския парламент. Ако съдът установи, че парламентът може да вземе решение за ново гласуване, Стърджън иска то да се състои през октомври 2023 г., отбелязва ДПА.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: