Отидете към основна версия

2 169 38

Премиерът на Финландия очаква голяма подкрепа в парламента за издигането на ограда по границата с Русия

  • сана марин-
  • премиер-
  • финландия-
  • русия-
  • ограда-
  • граница

Граничната служба на северната държава е предложила укрепване на част от 1340-километровата финландско-руска граница, за да се осуети евентуално навлизане на голям брой нелегални имигрант

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министър-председателката на Финландия Сана Марин заяви днес, че очаква голяма подкрепа в парламента за издигането на ограда по границата с Русия, както предлага финландската гранична полиция, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Това е въпрос на осигуряването на подходящо наблюдение по източната граница на Финландия", каза тя пред репортери, преди да обсъди темата с парламентарните групи.

Граничната служба на северната държава е предложила укрепване на част от 1340-километровата финландско-руска граница, за да се осуети евентуално навлизане на голям брой нелегални имигранти. Въз основа на анализ и оценка на риска, направени от гранични служители, оградата трябва да бъде не по-дълга от 260 км и да бъде построена на места, които са най-рискови за навлизане на нелегални мигранти от руската страна. Тези места са предимно в югоизточната част на Финландия, но ще има и сегменти на север.

По предварителни разчети построяването на съоръжението ще отнеме до четири години и ще струва неколкостотин милиона евро, посочи финландската осведомителна агенция СТТ. Според местни медии идеята за оградата се подкрепя от управляващата левоцентристка коалиция на Марин, както и от опозицията.

Очаква се скоро да бъде одобрено изграждането на пилотна част от заграждението с дължина към три километра, но окончателното решение за целия проект може да се отложи за след парламентарните избори през април догодина.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: