Отидете към основна версия

2 399 11

Производството на кокаин в Колумбия достигна нови върхове през 2021 г.

  • колумбия-
  • оон-
  • кокаин-
  • кока

Колумбийските земи, засадени с кока, растението, от което се прави кокаинът, достигнаха най-високите си нива от две десетилетия през 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Колумбийските земи, засадени с кока, растението, от което се прави кокаинът, достигнаха най-високите си нива от две десетилетия през 2021 г. Това показват данните на годишния доклад на ООН, цитиран от Ал-джазира.

Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC) съобщи, че площите, отглеждани с кока в Колумбия, са се увеличили с 43 процента от 2020 г. до 204 000 хектара (500 000 акра) през 2021 г.

Потенциалното производство на кокаин също достигна рекордни нива миналата година от 1400 тона, което е с 14% повече от 2020 г. Това продължи възходяща тенденция на производство, датираща от 2014 г.

Увеличението на площите, засадени с кока, беше първото от три години.

Това са най-високите показатели за нашите 22 години наблюдение, каза Кандис Уелш, регионален директор на UNODC.

Колумбия отдавна е най-големият производител в света на кокаин, силно пристрастяващ наркотик, който е незаконен в повечето страни.

Усилията на правителството да накара фермерите да се откажат от незаконните култури от кока са изправени пред редица предизвикателства, включително липса на обещани субсидии и други стимули.

Около 50 процента от насажденията на кока се намират в зони със специално управление. Те са съсредоточен в земите на черните общности и в горските резервати.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.

Свързани новини