Отидете към основна версия

1 165 18

Си гледа в посока полагане на основите за обединение с Тайван

  • китай-
  • тайван-
  • принуда-
  • обединение-
  • една страна две системи-
  • хонконг-
  • мандат-
  • ккп-
  • си дзинпин

Китай не се отказва от идеята да използва сила, ако се наложи

Китайският президент Си Дзинпин ще се стреми да положи основите на завземането на Тайван като негово политическо наследство, ако обединението на Тайван не бъде постигнато през следващите 5-10 години от неговия удължен мандат – това заяви местен тайвански експерт вчера.

Двадесетият Национален конгрес на Китайската комунистическа партия приключи в събота, след като одобри измененията в конституцията на партията, включително обещания за изграждане на модерна армия за налагане на моделът „една държава, две системи“ и за „силно и твърдо противопоставяне“ на независимостта на Тайван.

„Една държава, две системи“ е споразумението, приложено в Хонконг и Макао, което позволява на двата специални административни района да функционират с известна автономия от Пекин.

Чао Чун-шан, експерт по въпросите, свързани с Китай, заяви, че тази година Пекин представя по-мрачна перспектива за отношенията през Тайванския проток в сравнение с последния конгрес през 2017 г., когато изявлението на лидера звучеше по-обнадеждаващо за отношенията между страните.

Остава неясно дали Си планира да продължи управлението си пет или 10 години, но той със сигурност се стреми да постигне някои цели, свързани с Тайван.

Обединението на Тайван е част от „китайската мечта“ и Си ще е готов на всичко, за да го постигне,

През първите няколко години от третия мандат на Си той може да приеме политика на изчакване спрямо острова, докато не бъде избрано ново ръководство в Тайван и в САЩ през 2024 г., след което се очаква да работи върху „полагането на основи за обединение“, каза още Чао.

Ако Си, който сега е на 69 години, иска да остане на власт още 10 години, той би обмислил поставянето на рамка за обединението на Тайван, преди да предаде властта на своя наследник.

Например, Си може да принуди Тайван да подпише мирно споразумение с Китай въз основа на предпоставката за обединение - нека не забравяме, че преговорите Великобритания да предаде контрола си над Хонконг на Китай започнаха още през 1982 г.

Тайван трябва да се подготви да устои на нарастващата принуда от страна на Китай, като допусне и по-лошия сценарии – опит за превземане на острова със сила, защото поддържането на статуквото, желано от народа на Тайван, не е опция за Пекин, каза Чао.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.

Свързани новини