Отидете към основна версия

875 21

От Киев Щайнмайер обеща продължаване на военната и финансова подкрепа за Украйна

  • украйна-
  • франк-валтер щайнмайер-
  • оръжия за украйна-
  • помощ за украйна

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер обеща по-нататъшна подкрепа за Украйна, особено в областта на въздушната отбрана

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер обеща по-нататъшна подкрепа за Украйна, особено в областта на въздушната отбрана, по време на изненадващо посещение в Киев във вторник, първото му посещение, откакто Русия нахлу в страната на 24 февруари.

Щайнмайер има трудни отношения с президента Володимир Зеленски, мнозина в Украйна го смятаха за проруски политик, а преди няколко месеца дори му беше дадено да разбере, че не е желан в Киев. Това доведе до остра реакция от германския канцлер Олаф Шолц, който дори заяви, че по тази причина няма да пътува до Киев. Това накара украинската страна да смекчи коментарите и да покани Щайнмайер. Шолц по-късно отиде в Киев, но Щайнмайер отговаря на поканата едва сега. Преди няколко дни германският президент заяви, че отлага планираното си посещение в Киев, заради подновените руски бомбардировки срещу украинската столица.

"Моето послание към украинците е: "Ние не само заставаме на ваша страна, но и ще продължим да подкрепяме Украйна икономически, политически, а също и военно", каза Щайнмайер пред репортери при пристигането си с влак в Киев.

"Това, което има значение сега, е да помогнем да защитим украинците от въздушни атаки, доколкото е възможно", добави той, отбелязвайки, че Германия се превърна в един от най-големите доставчици на оборудване за противовъздушна отбрана на Украйна през последните месеци.

Германският държавен глава, чиято роля е до голяма степен церемониална, осъди "бруталната агресивна война" на Русия срещу Украйна и каза, че очаква с нетърпение да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски по време на посещението си.

Освен военна подкрепа, пътуването му ще се съсредоточи върху помощта за ремонт на разрушена инфраструктура, като електрически мрежи, водопроводи и отоплителни системи, възможно най-бързо преди настъпването на зимата.

Щайнмайер, социалдемократ и бивш външен министър, изрази съжаление за подкрепата си в миналото за газопровода "Северен поток 2", проект, предназначен да удвои потока на руски газ за Германия, който беше замразен след руската инвазия.

Германският президент идва от крило на Социалдемократическата партия, която отдавна се застъпваше за по-тесни икономически връзки с Русия като начин да я включи в една ориентирана към Запада глобална система.

Пристигането на Щайнмайер в Киев съвпадна с конференция в Берлин за това, т. нар. "план Маршал" за възстановяване на Украйна, сравнявайки предизвикателството с финансирането от САЩ на възстановяването на Европа след Втората световна война.

Премиерът на Украйна Денис Шмигал, който присъства на конференцията, каза в понеделник, че приблизителните разходи за възстановяване на страната му досега възлизат на близо 750 милиарда долара.

Източник: News.bg

Поставете оценка:
Оценка 3 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: