Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Октомври, 2022 15:40 868 21

От Киев Щайнмайер обеща продължаване на военната и финансова подкрепа за Украйна

  • украйна-
  • франк-валтер щайнмайер-
  • оръжия за украйна-
  • помощ за украйна

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер обеща по-нататъшна подкрепа за Украйна, особено в областта на въздушната отбрана

От Киев Щайнмайер обеща продължаване на военната и финансова подкрепа за Украйна - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер обеща по-нататъшна подкрепа за Украйна, особено в областта на въздушната отбрана, по време на изненадващо посещение в Киев във вторник, първото му посещение, откакто Русия нахлу в страната на 24 февруари.

Щайнмайер има трудни отношения с президента Володимир Зеленски, мнозина в Украйна го смятаха за проруски политик, а преди няколко месеца дори му беше дадено да разбере, че не е желан в Киев. Това доведе до остра реакция от германския канцлер Олаф Шолц, който дори заяви, че по тази причина няма да пътува до Киев. Това накара украинската страна да смекчи коментарите и да покани Щайнмайер. Шолц по-късно отиде в Киев, но Щайнмайер отговаря на поканата едва сега. Преди няколко дни германският президент заяви, че отлага планираното си посещение в Киев, заради подновените руски бомбардировки срещу украинската столица.

"Моето послание към украинците е: "Ние не само заставаме на ваша страна, но и ще продължим да подкрепяме Украйна икономически, политически, а също и военно", каза Щайнмайер пред репортери при пристигането си с влак в Киев.

"Това, което има значение сега, е да помогнем да защитим украинците от въздушни атаки, доколкото е възможно", добави той, отбелязвайки, че Германия се превърна в един от най-големите доставчици на оборудване за противовъздушна отбрана на Украйна през последните месеци.

Германският държавен глава, чиято роля е до голяма степен церемониална, осъди "бруталната агресивна война" на Русия срещу Украйна и каза, че очаква с нетърпение да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски по време на посещението си.

Освен военна подкрепа, пътуването му ще се съсредоточи върху помощта за ремонт на разрушена инфраструктура, като електрически мрежи, водопроводи и отоплителни системи, възможно най-бързо преди настъпването на зимата.

Щайнмайер, социалдемократ и бивш външен министър, изрази съжаление за подкрепата си в миналото за газопровода "Северен поток 2", проект, предназначен да удвои потока на руски газ за Германия, който беше замразен след руската инвазия.

Германският президент идва от крило на Социалдемократическата партия, която отдавна се застъпваше за по-тесни икономически връзки с Русия като начин да я включи в една ориентирана към Запада глобална система.

Пристигането на Щайнмайер в Киев съвпадна с конференция в Берлин за това, т. нар. "план Маршал" за възстановяване на Украйна, сравнявайки предизвикателството с финансирането от САЩ на възстановяването на Европа след Втората световна война.

Премиерът на Украйна Денис Шмигал, който присъства на конференцията, каза в понеделник, че приблизителните разходи за възстановяване на страната му досега възлизат на близо 750 милиарда долара.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен- _Язовец

    25 6 Отговор
    Немците сърбат студената попара
  • 2 Теле

    22 5 Отговор
    Обеща ли умре заедно със зелето
  • 3 Ммм дааа

    24 4 Отговор
    гомнар.
  • 4 Ротшилд

    4 15 Отговор
    Путин е на нивото на моите служители и затова се среща и си говори с тях

    Коментиран от #9

  • 5 Уточнение

    21 3 Отговор
    Бай Бон пак ще трябва да става столица.
  • 6 Ами

    24 4 Отговор
    давайте милиарди от нашите пари,а ние ще събираме капачки и намаляваме радиаторите!

    Коментиран от #11

  • 7 Нямам думи

    21 3 Отговор
    Не го е срам! Върти се като фурнаджийска лопата!
  • 8 Ротшилд

    7 9 Отговор
    Браво на Шаломов, че не дава да се пипат ж.п. линиите на Укррайна. Яхве здраве да му носи на този хубав евреин за помощта.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 раз

    12 2 Отговор
    А кога ще има хайл? Пардонъ,щайл!
  • 11 Ха ха ха ха ха

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ами":

    Няма да ти се наложи и да ги намаляваш:))

  • 12 Псевдоним

    14 4 Отговор
    Германците започнаха да забравят уроците на историята. Поне можеха да прочетат какво е написал един от най-великите им държавници Бисмарк.
  • 13 Теле

    13 1 Отговор
    Що не пишете че е говорил в бомбоубежище смелата шваба, в чернигов
  • 14 Котка ученият

    15 4 Отговор
    Явно Щайнмайер не изразява мнението си. Това е трудна мисия за политици, които нямат положителна перспектива. След като предаде суверенитета си на американците, Германия се превърна в скучен и сервилен васал, готов да изплати дълга на Вашингтон от 30 трилиона долара. Това е мъчително и депресиращо.
  • 15 МНОГО БОЛЕН ФИЛ.РУС.ТАК

    2 8 Отговор
    Май блатните братяги ще гризат брезовият кочан,а ние тъп.о.фи.л.та.ци.те.ру. ши ни слагат в някое ТКЗС при овцете,щот май сме на един акъл ??!!!
  • 16 Любопитен

    13 2 Отговор
    На всеки 80 години ли ще има руски парад в Берлин:)

    Коментиран от #17, #18, #20

  • 17 Теле

    8 1 Отговор

    До коментар #16 от "Любопитен":

    Явно да, тайа каза и путин
  • 18 Котка ученият

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "Любопитен":

    Какво значение има сега? Наградата "Сахаров" беше платена и изчезна в джобовете на първите лица на украинската държава.
  • 19 Така е

    3 6 Отговор
    Цената на репарациите за възстановяването на Украйна вече са определени. Русия да готви чек за 750 млрд долара.
  • 20 Само че

    2 7 Отговор

    До коментар #16 от "Любопитен":

    този път ще има украински парад на победата в Москва!
  • 21 фен на сидеров

    2 2 Отговор
    никога германците не са били толкова глупави ! дори и баба меркел е по- с акъла си......
Новини по държави: