Отидете към основна версия

772 38

САЩ налагат санкции на ирански официални лица

  • сащ -
  • санкции -
  • ирански официални лица

Съединените щати налагат санкции на ирански официални лица заради репресиите срещу протестиращите в страната

Снимка: Shutterstock

Съединените щати наложиха днес нови санкции на Иран, насочени срещу ирански длъжностни лица и организации, заради цензурата в интернет пространството и репресиите срещу протестиращите след смъртта на Махса Амини, съобщи Ройтерс.

Демонстрациите, разпалени след смъртта на 22-годишната иранка на 16 септември, се превърнаха в едно от най-големите предизвикателства пред иранското духовно ръководство след революцията през 1979 г.

В изявление на министерството на финансите на Съединените щати се казва, че са наложени санкции на членове на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, на служители на провинциални и ирански затвори, както и на две организации, обвинени в опити за нарушаване на цифровата свобода в Иран.

Мерките са насочени срещу лице, за което министерството на финансите твърди, че отговаря за управлението на затвора "Евин", в който се намират предимно политически затворници и където според Вашингтон са били изпратени голяма част от арестуваните протестиращи. Генералният директор на затворите в провинция Техеран, който според американското ведомство е упражнявал надзор над затвора "Евин", също е сред лицата, на които са наложени санкции.

Сред санкционираните са и командирът на разузнавателната организация на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция Мохамад Каземи и заместник-командирът на операциите на Корпуса Абас Нилфорушан, както и други негови членове.

Санкциите се изразяват в замразяване на всички американски активи, принадлежащи на посочените лица, а на американските граждани се забранява да работят със санкционираните. Тези, които участват в определени сделки, свързани със санкционираните лица, също рискуват да бъдат засегнати от санкциите.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.

Свързани новини