Last news in Fakti

26 Октомври, 2022 19:40 768 38

САЩ налагат санкции на ирански официални лица

  • сащ -
  • санкции -
  • ирански официални лица

Съединените щати налагат санкции на ирански официални лица заради репресиите срещу протестиращите в страната

САЩ налагат санкции на ирански официални лица - 1
Снимка: Shutterstock

Съединените щати наложиха днес нови санкции на Иран, насочени срещу ирански длъжностни лица и организации, заради цензурата в интернет пространството и репресиите срещу протестиращите след смъртта на Махса Амини, съобщи Ройтерс.

Демонстрациите, разпалени след смъртта на 22-годишната иранка на 16 септември, се превърнаха в едно от най-големите предизвикателства пред иранското духовно ръководство след революцията през 1979 г.

В изявление на министерството на финансите на Съединените щати се казва, че са наложени санкции на членове на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, на служители на провинциални и ирански затвори, както и на две организации, обвинени в опити за нарушаване на цифровата свобода в Иран.

Мерките са насочени срещу лице, за което министерството на финансите твърди, че отговаря за управлението на затвора "Евин", в който се намират предимно политически затворници и където според Вашингтон са били изпратени голяма част от арестуваните протестиращи. Генералният директор на затворите в провинция Техеран, който според американското ведомство е упражнявал надзор над затвора "Евин", също е сред лицата, на които са наложени санкции.

Сред санкционираните са и командирът на разузнавателната организация на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция Мохамад Каземи и заместник-командирът на операциите на Корпуса Абас Нилфорушан, както и други негови членове.

Санкциите се изразяват в замразяване на всички американски активи, принадлежащи на посочените лица, а на американските граждани се забранява да работят със санкционираните. Тези, които участват в определени сделки, свързани със санкционираните лица, също рискуват да бъдат засегнати от санкциите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шишиеии

    16 9 Отговор
    а вие що биете и пуцате,нег рите,бе?

    Коментиран от #34

  • 2 Факти

    18 8 Отговор
    Що за сайт сте вие ? Навсякъде е обиди след обиди и ги оставяте само защото са срещу Русия .Погледнете си статиите ,навсякъде Путлер и какви ли не глупости но си направих труда един ден да пиша бидон не Байдън и ми изтрийте всички коментари,това ли е свобода на словото за вас?

    Коментиран от #3, #8, #12, #15, #16

  • 3 бидоньъ

    10 6 Отговор

    До коментар #2 от "Факти":

    ми.. месечни,ко да праим :P
  • 4 Танк

    8 8 Отговор
    Как се впечатлява 3000г.история от 300годищна?
  • 5 Хъги Уъги

    7 10 Отговор
    русофилите се оказаха и джихадисти
  • 6 Хихихи..

    10 7 Отговор
    Краварлъка забрави Колта,само Санкции вади от кобура..Мъкиии...
  • 7 Смешници

    12 6 Отговор
    Точно така и един ирански генерал им се подигра в очите .Каза че е съгласен да му се конфискуват всички пари по сметки които има по света и с тях ЕС да купи хляб за жителите си ,сега ще последва същото и към Сащ .Държавите по света взеха за подигравка вече Сащ и васалите им .Днес държавния секретар на САЩ призна ,че проблема идва от това ,че Сащ са сбъркали в политиката си към Китай защото Китай и Русия са си самодостатъчни и не е проблем да издържат оран ,Венецуела Куба и Северна Корея които застрашават американската сигурност .Така че едните работят като пчелички другите имат евтини суровини ,но къде е в тази игра ЕС? Скъпи суровини и разбира икономика .

    Коментиран от #14, #17

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 А ма

    11 7 Отговор
    Оло, ФАЩ тепърва започват да духат супата.
  • 10 ще им пръд.. на сайдера

    7 5 Отговор
    Айтола Хомени :Ще го преместя в другия крачол .
  • 11 Стига бе

    10 5 Отговор
    Не на КОЙ, а пишете сащ на кой НЕ е наложил санкции, че е по- лесно
  • 12 А бе човече

    8 6 Отговор

    До коментар #2 от "Факти":

    не се занимавай с тези боклуци "Факти". По-комични са от вестник "Стършел". Аз въобще не ги чета, забавлявам се с коментарите.
  • 13 Свършено е…

    4 7 Отговор
    Режима на чалмите си отива. Въпроса е не дали, а кога. Това което става в момента в Иран е без всякакъв прецедент, дори когато шаха беше прогонен, нещата не бяха ескалирали до такава степен.
  • 14 ОТ ИРАН

    8 3 Отговор

    До коментар #7 от "Смешници":

    Главата на Генералния щаб на ВС на Иран генерал Мохамад Багери позволи на европейците да конфискуват активите му в Европа.
    „Преди четири дни ЕС постави името ми в своя списък със санкции заради „изпращане на дронове в Русия“! Е, давам разрешение на европейците да конфискуват всичките ми активи в банки по света и да ги използват за закупуване на въглища за европейските граждани!“, заяви иранският генерал Багери.
    Разбира се, М.Багери няма активи извън Иран, така че може да си позволи да се подиграва безнаказано на паразитиращите чиновници от ЕС

    Коментиран от #21

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Преминаващ оттук

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Факти":

    Такава е линията спусната от посланика, иначе няма парички. Не знам контролните органи и СЕМ спят ли. Другите сайтове спряха форумите си заради непристойно поведение на троловете а тук се толерира и дори не налагат глоби на собствениците на сайта.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 украинче.досадно

    6 2 Отговор
    Пак ме караш да се усмихвм,приятелко О,Ж!Хайде да играем с открити карти-защо САЩ мразят така Иран?Отговорът е;точно иранските дронове Шахид направиха смешни американските ПВО системи!Войните в Персийския залив!Точно тези ирански дронове показаха пълната неспособност на прехвалените американски пейтритиВ резултат на което сделки за милиарди долари за сащ пропаднаха!Та кой е луд за даде 1 милион за тази смешка патриот

    Коментиран от #20, #23

  • 19 Ха ха ха

    5 0 Отговор
    „Преди четири дни ЕС постави името ми в своя списък със санкции заради „изпращане на дронове в Русия“! Е, давам разрешение на европейците да конфискуват всичките ми активи в банки по света и да ги използват за закупуване на въглища за европейските граждани!“, заяви иранският генерал Багери.

    Коментиран от #22

  • 20 Лаик

    1 6 Отговор

    До коментар #18 от "украинче.досадно":

    ….с тези дронове война не се печели! Да, Пейтриът не може да ги свали, но то същото се отнася и за някое хвърлено паве! Пораженията от тези дронове могат само да ти докарат някоя беля!!!
  • 21 Хммм

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "ОТ ИРАН":

    Иран може да си позволи това, защото Иран е една от страните, където централната банка не й се контролира от световния бнакстерски картел!
    ЦБ на Иран, С. Корея и Куба не се контролират от бнакстерите от остров Джекил.

    Коментиран от #24

  • 22 Този Женерал

    1 4 Отговор

    До коментар #19 от "Ха ха ха":

    ….вече няма активи! Нито пасиви! Нито в Европа, нито в Иран! Гол в бял чаршаф пое към Ада!
  • 23 Хммм

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "украинче.досадно":

    Според мен мисля, че не е заради дроновете.
    Допускам, че Иран е един от центровете на оста в момента, която определя дневния ред в света! А това са Китай, Русия, Индия и Иран! Няма вече Лондон, няма вече Ню Йорк.... всичко умре.

    Коментиран от #25

  • 24 Хахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Хммм":

    Сериозно? Пак питам, сериозно ли тези три държави така са преебали “Банкстерите”?
  • 25 Не знам,

    0 5 Отговор

    До коментар #23 от "Хммм":

    …просто не знам къде я виждате тази ос? Единствено Иран подържа руската агресия от изброените държави.

    Коментиран от #27

  • 26 Смешник

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бай Гън":

    Те твоите господари се любиха 20 години с козите в Авганистан :))) бягай при тях джендър
  • 27 Хммм

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Не знам,":

    Разбирам те отлично. Не всеки разбира от дипломация,още по малко от скрита такава!
    Но дори и да не разбираш, поне стана видно и за децата, че целия арабски свят +Африка, Китай, Индия.... са с Русия..Ако искаш и обратно. Русия е с тях! Толкова ли ви е трудно да проумеете, че САЩ и ЕС са сами срещу останалия свят? Толкова ли ви е трудно даа проумеете, че на територията на Украйна се води битката на света срещу САЩ и пуделите им от ЕС?
    Толкова ли е трудно да проумеете, че няма как бедните на природни ресурси САЩ и ЕС да спечелят тази битка? Само с едно движение на ОПЕК + и САЩ отвориха резервите си?
    Всички природни ресурси на нашата планета са на Изток. А без тях.... отиваш в средновековието! Колкото и да ни е неприятно... ЕС и САЩ отидоха в историята.... Това е реалността. Разбирам, че не искате да я приемете, но... проблема е ваш/наш!
  • 28 Ето малко

    0 3 Отговор
    ….статистика. В първата десятка по минерални ресурси са САЩ, Канада ,Австралия и Бразилия! Всички останали ги слагаме анти Демократични, или анти САЩ за твое успокоение, като Китай ще ги сложим в собствена графа. Сега ми кажи БВП на Русия, С.Арабия, Иран, Ирак и Венецуела, дали може да се сравни с това на първите 4??? Какво ще правят тези държави с минералните си ресурси? Ще ги мажат на сух лебец за да се прехранват?

    Коментиран от #29, #30, #31, #36

  • 29 Пък

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Ето малко":

    ….и С.Арабия дали са толкоз гъсти с останалите 4 държави в тази група? Хеле с Иран. Въртят номера на САЩ, но мн.добре знаят, че няма къде да мърдат.
  • 30 Още

    0 3 Отговор

    До коментар #28 от "Ето малко":

    ….А и а ли какво Русия да предложи на тези 4 държави в тяхната група? Все пак отминаха времената на износ ма Идеология!! Военна техника?? Вижда се качеството и, самолетите падат като зрял и круши, танковете им ги правят на решето….Може би високи технологии? Микрочипове….от крадени перални?
  • 31 Спейс екс

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "Ето малко":

    Нали ти е ясно че никога няма да оставим тая шаика диктатори да определят правилата на развитият свят!

    Коментиран от #32, #33

  • 32 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    0 2 Отговор

    До коментар #31 от "Спейс екс":

    🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 33 Може

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Спейс екс":

    ….с износ на рускинчета. Все пак сте Спейс секс🤣🤣🤣
  • 34 натовец

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "шишиеии":

    А вие защо биете и пуцате бакширите. бе?
  • 35 Факт

    0 0 Отговор
    Лидерът на Чечна Рамзан Кадиров определи конфликта между Запада и Русия в Украйна като "свещенна война“ и призова всички кавказци да се обединят в борбата за "традиционните ценности“.

    "Валахи, това е джихад! И нашите чеченски командири решиха да не се защитават, а само да атакуват. Унищожете тези шейтани, където и да са и колкото и добре да се крият. Така че следете за добри новини. Ще има такива. И обичайте страната си! Любов не само на думи“, призова Кадиров в своя Телеграм-канал.

    Както отбеляза чеченският лидер, "те искат да разкъсат нашата родина на парчета, да я унижат, да я стъпчат в мръсотията и в крайна сметка да осквернят нашата вяра и култура, така че да нямаме идентичност и семейни ценности“.


    Какво става? Русия кога се ислямизира?
  • 36 Хммм

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Ето малко":

    Какъв брутен вътрешен продукт смяташ ти на фалирали държави бре? :))) БВП от заеми ха ха ха ха Та САЩ не произвеждат НИЩОООООО. 80% услуги.. На това икономика ли казваш? И копчетата за балтончетата им са внос бре.. Само ни разсмиваш тук.
    И Бразилия е в азиатското Нато, ако не знаеш да ти кажа.
    Сладурче, Евразия е най-големият континент на земята и е основен хребет в Гео политически смисъл. Държавата доминираща в Евразия ще контролира две от трите най напреднали и най производители региони на планетата. Около 75% от населението на света живее в Евразия. Там се намира и по голямата част от световното физическо богатство. Като промишлен и природен ресурс Евразия дава 65 на сто от световния брутен продукт и три четвърти от известните енергоресурси-уникален за историята икономически гигант, който вече не може да бъде спрян!
    А ако знаеш що е то "Стратегията на континенталната анаконда", то щатски адмирал Махан е казал така:-" Онзи, който контролира Русия, контролира Евразия. Който контролира Евразия, контролира съдбите на целия свят"!!!
    А този адмирал хич не е бил глупав,щом го учат в учебниците американчетата.

    Коментиран от #37

  • 37 Добре. Мечтите все пак са безплатни

    0 2 Отговор

    До коментар #36 от "Хммм":

    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #38

  • 38 Хммм

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Добре. Мечтите все пак са безплатни":

    Ти не можеш дори да направиш разлика между мечти и факти, но иначе си седнал да пишеш тук:)))
    Това не е мечта. Това е факт! Пиша само факти.