Отидете към основна версия

1 193 3

Иран: Саудитска Арабия подклажда протестите в страната

  • иран-
  • саудитска арабия-
  • протести-
  • махса амини-
  • протестиращи

От 18 септември жителите на Иран протестират след смъртта на Махса Амини, която е била задържана заради неправилно носене на хиджаба си

Източник: БГНЕС

Началникът на иранската армия генерал Абдолрахим Мусави твърди, че иранските разузнавателни служби са прихванали пратка с пари и разузнавателно оборудване от Саудитска Арабия. Това съобщи Nikru, цитирайки Fars.

Според Мусави пратката е била предназначена за протестиращите в Иран.

По-рано Белият дом заяви, че думите на американския президент Джо Байдън за освобождението на Иран са били обяснени със солидарност с протестиращите.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че е шокиран от броя на невинните протестиращи, които са незаконно и насилствено арестувани. Германският външен министър Аналена Бербок вече обяви, че трябва да поиска от Европейския съюз да наложи санкции срещу Корпуса на гвардейците на ислямската революция като терористична организация.

От 18 септември жителите на Иран протестират след смъртта на Махса Амини, която е била задържана заради неправилно носене на хиджаба си. Официалната причина за смъртта е сърдечен проблем на момичето. Според очевидци обаче момичето е било пребито от служителите на реда.

Роднините на Амини твърдят, че тя не е имала здравословни проблеми. Според някои данни при протестите са загинали над 133 души, цитира news.bg.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.

Свързани новини