Отидете към основна версия

4 074 44

Кристалина Георгиева с остър коментар за противопоставянето на Китай и САЩ

  • кристалина георгиева-
  • сащ-
  • китай-
  • икономика-
  • свят

То разделя световната икономика на блокове

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Конфронтацията между САЩ и Китай води до разделяне на световната икономика на противоположни блокове, което може да доведе до нова студена война. „Притеснявам се от задълбочаващата се фрагментация на световната икономика. В резултат на това можем да се окажем в по-беден и по-малко сигурен свят“, каза в интервю за The Washington Post управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Тя присъства на срещата на върха на Източна Азия и Асоциацията Среща на върха на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН).

Разделена на два лагера, световната икономика ще се свие с 1,5%, или над 1,4 трлн. USD годишно, според МВФ. Георгиева отбеляза, че загубата в процентно изражение за Азия, център за производство на електроника и индустриални стоки, ще бъде двойно по-голяма.

„Живях през Първата студена война от другата страна на желязната завеса. Да, там е доста студено. Да се ​​въвлича друго поколение във Втора студена война е много безотговорно“, каза Георгиева.

В същото време тя отбеляза, че икономиките на САЩ и Китай, въпреки че се опитват да станат самодостатъчни, са тясно преплетени и пълното им отделяне една от друга е невъзможно. Има смисъл да се диверсифицират веригите за доставки, но този процес не трябва да излиза "извън икономическата логика", в противен случай може да бъде "вредно за САЩ и за целия свят". САЩ и Европа се стремят да премахнат зависимостта от един единствен доставчик - Китай, но по този начин, ако решат да въведат нови търговски бариери, те могат да започнат "разрушителен цикъл". Подобни действия ще навредят на средната класа и бедните семейства, посочи икономистът.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 35 гласа.

Свързани новини