Last news in Fakti

13 Ноември, 2022 11:15 4 050 44

Кристалина Георгиева с остър коментар за противопоставянето на Китай и САЩ

  • кристалина георгиева-
  • сащ-
  • китай-
  • икономика-
  • свят

То разделя световната икономика на блокове

Кристалина Георгиева с остър коментар за противопоставянето на Китай и САЩ - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Конфронтацията между САЩ и Китай води до разделяне на световната икономика на противоположни блокове, което може да доведе до нова студена война. „Притеснявам се от задълбочаващата се фрагментация на световната икономика. В резултат на това можем да се окажем в по-беден и по-малко сигурен свят“, каза в интервю за The Washington Post управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Тя присъства на срещата на върха на Източна Азия и Асоциацията Среща на върха на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН).

Разделена на два лагера, световната икономика ще се свие с 1,5%, или над 1,4 трлн. USD годишно, според МВФ. Георгиева отбеляза, че загубата в процентно изражение за Азия, център за производство на електроника и индустриални стоки, ще бъде двойно по-голяма.

„Живях през Първата студена война от другата страна на желязната завеса. Да, там е доста студено. Да се ​​въвлича друго поколение във Втора студена война е много безотговорно“, каза Георгиева.

В същото време тя отбеляза, че икономиките на САЩ и Китай, въпреки че се опитват да станат самодостатъчни, са тясно преплетени и пълното им отделяне една от друга е невъзможно. Има смисъл да се диверсифицират веригите за доставки, но този процес не трябва да излиза "извън икономическата логика", в противен случай може да бъде "вредно за САЩ и за целия свят". САЩ и Европа се стремят да премахнат зависимостта от един единствен доставчик - Китай, но по този начин, ако решат да въведат нови търговски бариери, те могат да започнат "разрушителен цикъл". Подобни действия ще навредят на средната класа и бедните семейства, посочи икономистът.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    36 8 Отговор
    Нали взима пари от Китай.

    Коментиран от #4

  • 2 Русофил

    34 9 Отговор
    И Сталинка взе отношение. Все пак бедните трябва да могат да върнат заемите.
    Руснаците вече са вън от играта.
  • 3 Преминаващ оттук

    77 7 Отговор
    Не китайската икономика се свива, а европейската и американската.

    Коментиран от #18

  • 4 Кви пари бе

    24 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ахаа,ония за данните на КНР тогава,когато беше в Световната банка.Не разбра се кво стана после.
  • 5 Кочо

    50 5 Отговор
    Въх, тази мастита икономистка Сталинка! В медията факти се дава трибуна на следните хора: предатели, продажници, сервилничащи слуги, безсрамни блюдолизци, безродници, антибългари!
  • 6 Само

    9 31 Отговор
    Само Кристалина ще ни оправи, Кристалина - премиер!

    Коментиран от #15

  • 7 Няма значение,

    34 0 Отговор
    че можеш да паднеш толкова ниско, важното е да получаваш кинти. Каква е разликата между политическата проституция и тази от улицата? Повечкото пари и това, че може да се осъществява на всяка възраст. Още не съм чул някой да си е взел парите на онзи свят, а само пропадналата си душа.

    Коментиран от #10

  • 8 Сатана Z

    38 3 Отговор
    Колкото повече одъртява стрина Сталинка,толкова повече заприличва в сурата на Джордж Сорос.Зараза!
  • 9 Киро

    27 2 Отговор
    Нещо не им харесва новият икономически азиатски съюз.Фащ и ЕС ще гледат и ще се молят за участие, но няма да са водещи и няма да могат да се налагат в търговските отношения, а ще стигнат до разпад.
    Без ресурси и евтина работна ръка.
  • 10 Амиии

    33 0 Отговор

    До коментар #7 от "Няма значение,":

    Политическата проституция и тази от улицата има разлика от тук до небето! Тази от улицата е бизнес в който бизнес не засягащ ничии интереси. Ако искаш да имаш тялото ми, ще трябва да си платиш..Без засягане на нечии интереси. Политическата е, продава душата си и засяга интересите на хиляди и милиони., унищожава бъдещето на цял или цели народи. Мръсно и долно!
  • 11 Що бе

    6 24 Отговор
    Нали ватниците искат многополюсен свят, ама ич не им стигат трите мозъчни клетки, за да стоплят, че това всъщност ще направи бедните още по-бедни. Комунизмът винаги е бил силен в пропагандирането на равноправен икономичски модел, и жестоко се провалял в осъществяването му. Китай не забогатя от комунизма, а от капитализма... Та тъй, дрОгаре...

    Коментиран от #14, #17, #30

  • 12 Симо

    28 0 Отговор
    Дъртата политическа ку...ва се е запритеснила, че е застанала от страната на губещите от тази конфронтация. Само да се сети, кой започна това?? Кой раздели света и влезе в директен сблъсък? Ами не бяха китайците.
  • 13 Запознат

    28 3 Отговор
    Студената война и ядрената заплаха идват от САЩ още от Хирошима и Нагазаки. Също и от агресивния блок НАТО. Войните, превратите, санкциите, диктатът, лъжата, ограбването са също от САЩ! Не са нужни никому!
  • 14 Бачо Киро

    17 1 Отговор

    До коментар #11 от "Що бе":

    Че днешно време яко се пропагандира на запад, че всички са равни. Някои са по-равни естествено, особено от пропагандиращите. Въобще не ви е ясно в какъв свят живеете днес, за жалост.

    Коментиран от #31

  • 15 Бачо Киро

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Само":

    А, не! Няма да прецакваш така Кобрата, тъкмо завърши политология! След пожарникар е ред на боксьор, няма да го пререждаш!
  • 16 ууу

    10 1 Отговор
    СТАЛИНКА ПАК СЕ ИЗХОДИ НА МЕТЕНОТО !!!!!!
  • 17 Като гледам

    16 1 Отговор

    До коментар #11 от "Що бе":

    Абееее..като гледам средната класа в САЩ се е свила наполовина а в Китай се е увели чила три пъти.

    Коментиран от #32

  • 18 Керът

    3 9 Отговор

    До коментар #3 от "Преминаващ оттук":

    Бе пишеш си така, да не заспиш! Китайската си върви към свиване с ковид брейковете, за което и се поражда вътрешното напрежение от курса на КПП. Ама като има Ковид затваряне у нас, грачите, като ощипани девойки троловете, като е в Китай, не го забелязвате. Всичко ви е така,щ: пропагандната палачинка я въртите както ви е угодно. Затова реално сте безпринципни лъжци, точно като блатните ви господари...
  • 19 Мамул

    10 0 Отговор
    На всички е ясно, че Сталинка е само една "говореща глава". Дали си играе ролята за много пари или наистина си мисли, че е някоя?
  • 20 Фащ

    20 3 Отговор
    Са хищник и искат всичко, целия свят да е техен. И никой няма право да е свободен. Колко наивни все били 90-те години... Нарежьте си здраи оръжия и самолети, за да "сте с нас"! Пък после: "Купете си оръжие само от нас и то на цени, 5-рно по-високи от предишните, когато сте купували от СССР"! Ама нямате пари, значи нямате и армия и оръжия...
    Избийте си животните, за да купувате западния боклук, с химикали и ГМО на 5-рна цена. .
    Дайте да видим и кой има водоизточник на вилата, да му сложим и там водомер. Вие нямате право на нищо. Ние определяме всичко. Хайде и един грип, за да ви сложим и по един "зелен сертификат", за да не ви пускаме където искате. Само там ще можете да влизате или ходите, където ние определим и ви разрешим....
    Що не потънат тези психопати там под Йелоустоун завинаги? Никой не ги иска да ни тероризират постоянно...

    Коментиран от #26

  • 21 Кратко Точно и Ясно

    12 1 Отговор
    МЪРЛА !
  • 22 Уточнение

    7 2 Отговор
    Сталинка
  • 23 Хаджи Генчо

    19 3 Отговор
    NATO като е отбранителен съюз, ние защо даваме и още ще даваме оръжия на Украйна която не е член нито на NATO, нито на EU ??? Или истината е, че NATO е съюз срещу Русия?

    Коментиран от #27

  • 24 Хахаха

    5 2 Отговор
    тъ.. п. а комунистка
  • 25 Това че Китай

    6 2 Отговор
    Вече затъва в една цифрова диктатура, за никой не е тайна. Ама се очертават няколко различни уж, различни диктатури, но са си все електронни и ужасни. Сащиянската (западналата), която обхваща целия западнал свят .. руската, която обхваща Русия и някои там от бившия СССР републики. Китайският концлагер, който обхваща азиатския свят.
    Русия само привидно иска да е "независима" от Сащ .. и там се готвят много усилено за желязната диктатура. "Москва бил умен град"! Маски и каски ..
    К19 ги вкара всичките в голяма подготовка на световния концлагер....
  • 26 Мамул

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Фащ":

    След зеленият сертификат следваше цифров сертификат и дигитална валута! Тогава хлопваха кепенците на дигиталният концлагер в който хората щяха да бъдат отглеждани като бройлери.
  • 27 Керът

    1 11 Отговор

    До коментар #23 от "Хаджи Генчо":

    Защото помагаме на нападнатия срещу имперския агресор! Простичко е, щом не осъзнаваш този елементарен факт, не търси каквото и да е друго обяснение, явно способностите ти за рецепция са иманентно кастрирани...

    Коментиран от #35, #40

  • 28 Вирус

    9 1 Отговор
    Сталинка живяла там какво правиш там където не си българка отдавна и защо трябва да четем за тази фейки спрете се малко
  • 29 мучо

    9 1 Отговор
    ама какво ми я давате постоянно тази дърта, тъпа кифла бе....
  • 30 Капитализъм или комунизъм ?

    5 4 Отговор

    До коментар #11 от "Що бе":

    Средната заплата в САЩ е 11500 лв./месец в Китай около 1500 лв/месец. Ниските разходи за труд правят Китайските стоки се купуват поради ниската им цена. Т.е. може да се твърди, че богатство на Китай се трупа благодарение на комунизма. Капитализма трупа безцелно пари по банкови сметки, които благодарение на конфликтите постоянно се обезценяват. Според мен се явява и основен виновник за климатичните промени и проблемите с околната среда. Запада унищожи комунизма в Източна Европа, но с действията си все повече и повече се предприемат насоки към преминаване към комунизъм и централизация.

    Коментиран от #33, #44

  • 31 Керът

    1 4 Отговор

    До коментар #14 от "Бачо Киро":

    Живеем в реалността, вие сте в мултика на пропагандата. Провалихте се, заедно с целият ви измислен модел, остана ви само да разрушавате чуждото и да крадете, толкоз можете, за да оправдаете поне пред себе си жалкия си жизнь...
  • 32 Керът

    1 3 Отговор

    До коментар #17 от "Като гледам":

    Къде го гледаш това? По РТ1 ли??? 🤣🤣🤣
  • 33 Керът

    1 7 Отговор

    До коментар #30 от "Капитализъм или комунизъм ?":

    Много Варуфакис, много нещо... 🤣🤣🤣
    От друга страна казваш, че е по добре да вземаш 10 пъти по-малка заплата, така ли? Мутрофанова намали мизата и сега се оправдаваш пред себе си ли??? 😂🤣🤣😂😂🤣😂😂

    Коментиран от #36

  • 34 Тая давоска чума

    7 1 Отговор
    Що я прожектиране, като от нея нищо не зависи ....срам ме е че начело на тая сатанинска МВФ, ограбваща всички хора по света са й турили за лице българка
  • 35 Рошко

    9 1 Отговор

    До коментар #27 от "Керът":

    Ааааа кой кого нападна, и след като руснаците се изтеглиха от Европа, защо същото не направиха и краварите
  • 36 Относително е

    8 2 Отговор

    До коментар #33 от "Керът":

    Парите са относително нещо. Може да вземаш 10 пъти повече, но накрая да си на загуба ... За разлика от САЩ, с Русия имаме възможност за изграждане на икономически целесъобразни проекти. Преди малко четох един коментар как до 1944 година Стара планина е била обезлесена и след това започва залесяване. Това което искат някой хора – само да грабят, няма място в модерното общество.
  • 37 шундурко

    7 0 Отговор
    СЪЮЗ В КОЙТО ЕДНА НЕУСПЯЛА АКУШЕРКА /ДА СЪКРАТИ ГОСПОД ДНИТЕ И/ РЕШАВА КАКВО ДА СТАВА С МОИТЕ ПАРИ И ДА МИ КАЗВА КОЙ Е ДОБЪР И КОЙ ЛОШ ...Я ФСТАТА....
  • 38 КГБ

    8 1 Отговор
    Адски противна личност. Много компрометирана.
  • 39 нннн

    10 1 Отговор
    САЩ правят военни учения близо до Китай. Китай не прави военни учения близо до САЩ. Та, откъде идва конфронтацията?
  • 40 Гешо

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Керът":

    Какви рецепции те гонят?Това ,че си чел Тери Пратчет не означава нищо особенно, след като не си го разбрал.
  • 41 СЗО

    3 0 Отговор
    Пак даване на мнения без даване на решения. Това и аз го мога, въпреки че не съм директор на МВФ.
  • 42 Истинския проблем на К.Г.

    4 1 Отговор
    В чуждите медии за масова информация се появи обезпокоителна новина за Запада.
    А именно че Русия обяви официално желанието на още 12 страни да се присъединят към BRICS.
    В него се заявява че при подобно развитие на нещата, БРИКС в близко бъдеще ще покрие 50%
    от световното население и повечето от стратегическите стоки, като петрол, газ,метали и др.
    Възможно е и БРИКС дори да създаде собствена валута, която да игнорира напълно долара и еврото.
    БРИКС създава и екосистема, която ще доминира в енергетиката, производството и суровините.
    Докато днес „Междувременно Европа и САЩ са в система, доминирана от дълга“
  • 43 пенко

    3 2 Отговор
    БАБИШКЕРАТА ИСКА СТАТУКВО !!! ЦИОНИСТИТЕ СЕМИТЕ В САЩ /БАНКЕРИ / ДА ОПРЕДЕЛЯТ " СВЕТОВНИЯ РЕД " - И ЧРЕЗ "ДОМИНАЦИЯ " НА ДОЛАРА ДА ЯЗДЯТ НАРОДИТЕ !!!!!!!!!!! ЙОК --- ПРИ СБЛЪСЪКА ЩЕ НАПРАВЯ ЗАВОД -ЗА "ЦИКЛОН - Б " !!!!!!!!!!!!!!
  • 44 Абе кви заплати,

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "Капитализъм или комунизъм ?":

    Кви 5 лева?
    Днес вече знаем, че всичкото това е било умишлено преследвано, един голобален свят, китайците да имат сметка да произвеждат, фашистанците да печатят "пари" от нищото, Русия да си създава илюзии на "независимост" от фащ, за да се мотивират и там да прокарват електронния концлагер...
    Заплатите сами са били мотивация... Да се прокарва фашизмът по цял свят, горе долу едновременно....