Отидете към основна версия

606 7

Антониу Гутериш призова страните от Г-20 да работят заедно за климата

  • индонезия-
  • бали-
  • антониу гутериш -
  • г-20 -
  • климат-
  • генералният секретар на оон

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш днес засили натиска върху страните от Г-20 за съвместна работа за забавяне на глобалното затопляне

Снимка: БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш днес засили натиска върху страните от Г-20 за съвместна работа за забавяне на глобалното затопляне, като заяви, че съдбата на планетата ще се реши от техните действията или от бездействието им, предаде Ройтерс.

Гутериш говори на индонезийския остров Бали преди годишната среща на върха на Г-20.

Миналата седмица той каза по време на конференцията на ООН за климата в Египет: "Движим се по магистрала, която ни води към климатичен ад, и сме настъпили педала на газта".

Гутериш предложи да се сключи "Пакт за солидарност в областта на климата", който да задължи развитите икономики да положат допълнителни усилия да ограничат повишаването на глобалните температури с до 1,5 градуса по Целзий. Според него богатите страни следва да предоставят финансова и техническа помощ, с която да се ускори преходът на развиващите се икономики към възобновяеми енергийни източници.

"Лидерите от Г-20 могат да създадат Пакта за солидарност в областта на климата или да го разрушат", каза Гутериш. "Действията или бездействието на Г-20 ще определи това дали всеки член на нашето човешко семейство има шанса да живее устойчиво и мирно на една здрава планета", допълни той.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини