Отидете към основна версия

2 126 127

Латвия постигна целта си! Премахна всички съветски паметници в страната

  • латвия-
  • съветски паметници-
  • премахване-
  • русия-
  • украйна-
  • война

Латвия постигна целта си да премахне до утре, 15 ноември, 69 съветски паметници

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Латвия постигна целта си да премахне до утре, 15 ноември, 69 съветски паметници, предаде ДПА. Целта дори е преизпълнена, тъй като от лятото досега са демонтирани 120 съветски паметника, заяви говорител на министерството на културата пред латвийската информационна агенция ЛЕТА. Още 55 артефакта са били разрушени или преместени в музеи по инициатива на местните общности, допълни той.

След като Русия започна инвазията си в Украйна, латвийският парламент прие резолюция, в която се казва, че до 15 ноември трябва да бъдат премахнати всички обекти, които прославят тоталитарни режими. Решението не засяга надгробни паметници.

За да бъде приета резолюцията за премахване на паметниците, трябваше да се направят изменения в договора между Латвия и Русия, сключен през 1994 г. Целта бе най-вече да бъде узаконено демонтирането на Паметника на съветската победа в столицата Рига, който беше премахнат в края на август.

Руското външно министерство миналата седмица определи демонтирането на съветски паметници в Латвия като "политика на държавен вандализъм" и изрази протест пред латвийския посланик. В изявлението на дипломатическото ведомство се казва, че Москва разглежда латвийското "варварство" като част от прокарваната от латвийското правителство "обща политика за прославяне на нацизма". Москва допълни, че ще отговори на Латвия като използва "асиметрични" методи които при всички "случаи ще навредят на Рига".

Един от последните големи съветски паметници, останали в Латвия - статуята на червеноармеец в източния град Резекне, бе демонтиран преди няколко дни под надзора на полицията.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 45 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: