Отидете към основна версия

3 478 46

САЩ взеха спешни мерки заради ракетната атака по Полша

  • полша-
  • сащ-
  • джо байдън-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • ракети-
  • индонезия-
  • кремъл-
  • владимир путин

Президентът на САЩ свика спешна среща в Бали

Снимка: Shutterstock

Президентът на САЩ Джо Байдън свика днес сутринта в Индонезия „спешна“ среща на световните лидери, след като Полша, която е член на НАТО, заяви, че ракета „руско производство“ е убила двама души в източната част на страната, близо до границата с Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Байдън, който беше събуден през нощта с новината за експлозията на ракетата, се обади на полския президент Анджей Дуда, за да изрази своите „дълбоки съболезнования“ за загубата на човешки живот. Американският президент обеща „пълна подкрепа“ и помощ от страна на САЩ за разследването в Полша и „потвърди железния ангажимент на Съединените щати към НАТО“. На среща на голяма кръгла маса в балната зала на хотела си президентът на САЩ прие лидерите на Г-7, която включва Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и Европейския съюз, заедно с председателя на Европейския съвет и министър-председателите на съюзниците от НАТО Испания и Нидерландия, предаде БТА.

Байдън отговори с "не" на репортерите, които го попитаха дали ще предостави актуална информация за ситуацията в Полша. Полското министерство на външните работи съобщи по-рано, че ракета, произведена в Русия, е паднала в източната част на страната. Президентът на Полша Анджей Дуда беше по-предпазлив в изявленията си, като посочи, че няма убедителни доказателства за това кой я е изстрелял и къде е произведена. Той заяви, че "най-вероятно" е произведена в Русия, но това все още се проверява. Ако това се потвърди, за първи път след нахлуването на Русия в Украйна руско оръжие ще е паднало на територията на страна от НАТО, отбелязва АП.

В основата на алианса на НАТО стои принципът, че нападението срещу един член е нападение срещу всички, припомня агенцията. Президентът на Полша каза, че е много вероятно страната да поиска консултации по член 4 от договора за НАТО. Съгласно член 4 страна членка на НАТО може да поиска консултации с останалите държави от НАТО, ако има опасения за териториалната си цялост, политическата си независимост или за сигурността си, припомня ДПА. "Нашият посланик ще присъства на срещата на Северноатлантическия съвет утре в 10 ч. в централата на НАТО ... много вероятно е посланикът да поиска активиране на чл. 4, или съюзнически консултации", каза полският президент пред журналисти.

Министър-председателят Матеуш Моравецки обяви преди това, че Полша ще засили наблюдението на въздушното си пространство след инцидента. Моравецки каза, че е взето решение за повишаване на бойната готовност на избрани части на полските въоръжени сили, с особен акцент върху наблюдението на въздушното пространство. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свика за по-късно през деня извънредна среща на посланиците на НАТО, за да обсъдят събитията в Полша, съобщава още АП. Съветът за сигурност на ООН също следва да се събере днес за предварително планиран брифинг за ситуацията в Украйна. Със сигурност щеше да бъде повдигнат и въпросът за ракетния удар в Полша. В изявленията си Полша и НАТО използваха формулировки, които подсказват, че поне засега не разглеждат ракетния взрив като руска атака, отбелязва АП.

В изявлението на Полша не се разглеждат обстоятелствата на удара, включително дали става въпрос за грешка при насочването на ракетата или за това тя да е била отклонена от курса от украинската отбрана. Президентът Дуда нарече случилото се „еднократен“ инцидент и каза, че Полша остава спокойна. В изявлението на НАТО се казва, че това е "трагичен инцидент". Украинският президент Володимир Зеленски нарече ракетния удар в Полша „много сериозна ескалация“ на войната. Ако Русия умишлено е насочила ракетата си към Полша, тя рискува да въвлече 30-те държави от НАТО в конфликта, отбелязва АП.

Полските медии съобщиха, че ударът е бил нанесен в село Пшеводув, на 6 км от границата с Украйна. Руското министерство на отбраната отрече да стои зад „каквито и да било удари по цели в близост до украинско-полската граница“. В изявление министерството на отбраната нарече информацията "умишлена провокация" с цел разпространяване на фалшиви новини за Русия. Полският външен министър Збигнев Рау извика руския посланик и поиска незабавни подробни обяснения, съобщи полското правителство.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания