Отидете към основна версия

1 407 0

Ердоган коментира срока на зърнената сделка

  • ердоган-
  • зърнена сделка-
  • действие-
  • срок-
  • украйна

"Стремим се да доведем срока на действието (на зърненото споразумение) до една година“

Източник: БГНЕС

"Стремим се да доведем срока на действието (на зърненото споразумение) до една година“, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган на пресконференция след срещата на Г-20 в Бали, Индонезия, съобщи Анадолската агенция.

Той добави, че ще проведе разговор с руския президент Владимир Путин по въпроса за доставките на торове и амоняк.

Ердоган се спря на приноса на Турция за отварянето на зърнения коридор и съобщи, че до момента по него на световния пазар са изнесени 11 млн. тона земеделска продукция, като и в момента коридорът функционира.

Що се отнася до падането на ракета на полска територия, Ердоган изрази уважение към руската реакция „За нас е важно, че Руската федерация заяви, че няма връзка с това“, каза турският лидер и добави, че днес е обсъдил въпроса и с германския канцлер Олаф Шолц.

Ердоган предупреди в отговор на въпрос, че последствията от изолацията на Русия от света ще бъдат „безгранични“.

Турският президент коментира и въпроса за модернизирането на турската бойна авиация и дискусиите за купуване на изтребители Ф-16 от САЩ. „Господин (Джо) Байдън съобщи за положително развитие по този въпрос" каза Ердоган. Той съобщи, че американският президент е обърнал внимание на особено положителното отношение на републиканците към този отбранителен договор с Турция, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини