Отидете към основна версия

1 653 39

Много румънци смятат, че страната е по-зле от 1989 г., но мястото им е в ЕС и НАТО

  • румъния-
  • нато-
  • европейски съюз

Но хората изглежда все още са оптимисти: 43,5% от интервюираните през май-юни, съответно 39,1% от анкетираните през септември-октомври, казват, че общото състояние на страната през 2050 г. ще бъде по-добро от сега

Снимка: Shutterstock

Почти 33 години след декемврийската революция от 1989 г., която доведе до падането на комунистическия режим в Румъния, нещата изглежда вървят в грешна посока. Скорошни проучвания, цитирани от "Аджерпрес", разкриват, че повече от половината румънци смятат, че ситуацията в страната е по-лоша от тази през 1989 г., пише "Романия инсайдър".

Проучванията, стартирани в четвъртък, са извършени от INSCOP Research в рамките на проекта "Румънски дневен ред 2050", поръчан от Strategic Thinking Group. Университетът в Букурещ, Университетът "Babeş Bolyai" в Клуж-Напока, Политехническият университет в Букурещ, Западният университет в Тимишоара и Университетът по медицина и фармация "Григоре Т. Попа" в Яш са партньори в проекта.

Първото проучване е проведено между 23 май и 14 юни, а второто между 26 септември и 4 октомври. И двете проучвания показват, че повече от половината румънци смятат общата ситуация в страната за по-лоша от 1989 г. - 54% от анкетираните в проучването май-юни, съответно 57,4% в проучването септември-октомври.

Но хората изглежда все още са оптимисти: 43,5% от интервюираните през май-юни, съответно 39,1% от анкетираните през септември-октомври, казват, че общото състояние на страната през 2050 г. ще бъде по-добро от сега.

По-възрастното "поколение е по един или друг начин разочаровано от разликата между техните очаквания през 1989 г. и това, което се случва сега. От друга страна, има млади хора, които не знаят много за това какво е било преди 1989 г. или какво е било обществото. Например, никой от тях не мисли, че в румънското общество от 1989 г. почти всичко е липсвало, нямаше свобода на движение, стандартът на живот бе изключително нисък и нямаше основни неща , като постоянен достъп до електричество, гориво или храна", коментира ректорът на университета в Букурещ Мариан Преда.

Двете проучвания разкриха също, че 68,4% от румънците са съгласни с преминаването към екологични източници на енергия. Повече от половината от анкетираните казват, че разходите ще ги накарат да намалят потреблението на енергия, докато почти три четвърти (72,5%) биха искали да инсталират фотоволтаични панели.

На въпроса, кои са двата най-важни екологични проблема, пред които е изправена Румъния, 58,4% от запитаните отговарят незаконното обезлесяване и 42,6% замърсяването на водата.

Проучването септември-октомври казва, че една трета (33,3%) от анкетираните са мислили за намиране на работа в чужбина в бъдеще, докато 65,8% са казали, че не са го обмисляли. 41,5% от румънците смятат, че онези, които отиват да работят в чужбина, вярват, че в Румъния нямат алтернативи.

От друга страна, проучването от май-юни разкрива, че 83,5% от румънците смятат, че страната трябва да гледа към Запада по отношение на политически и военни съюзи, а именно към Европейския съюз, САЩ и НАТО.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: