Отидете към основна версия

20 Ноември, 2022 16:08, обновена 20 Ноември, 2022 16:08 2 704 4

Висок процент избирателна активност

  • казахстан

Към 14.00 ч местно време над 50% от казахстанците гласуваха на предсрочните избори за президент

Членът на Централната избирателна комисия Сабила Мустафина обяви активността на казахстанците на президентските избори в Република Казахстан. „По данни на областните комисии и градовете с републиканско значение към 14:05 ч. на 20 ноември 51,16% от общия брой граждани, включени в избирателните списъци са упражнили правото си глас“, казва Сабила Мустафина на брифинг в ЦИК.

Предсрочните президентски избори, които се провеждат днес в азиатската държава, стартираха в 7.00 ч. местно време. Те ще продължат до 20.00 ч. Във всички 10 101 секции в цялата страна и 17 секции в представителствата на Република Казахстан в 16 чужди държави гласуването започна безпроблемно.

Какво каза една от двете кандидатски за президент на Казахстан след като гласува? „ Разбира се, че се притеснявам. Сега да изчакаме резултатите от изборите. Посетихме 12 региона с агитационни и пропагандни дейности“, сподели Салтанат Турсинбекова. Тя е напълно доволна от извършената предизборна работа и нейната продължителност.

Като кандидат за избор на президент на Република Казахстан Турсинбекова е издигната от републиканското обществено сдружение "Казахстански аналари - дастърге жол". Турсинбекова и нейният щаб проведоха предизборни събития в Астана, Алмати и Шимкент, в областите Акмола, Атирау, Източен Казахстан, Караганда, Костанай, Мангистау, Павлодар, Северен Казахстан, Туркестан.

„Хората искат промяна. Промяната трябва да започне незабавно. Тези промени трябва да са в социалните, икономически и политически сфери. Днес гласувах за истински реални реформи“, каза Мейрам Кажъкен - кандидат от Общността на профсъюзите на Казахстан "Аманат", след като гласува заедно с цялото си семейство.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 3 гласа.

Свързани новини