Last news in Fakti

29 Ноември, 2022 16:12 1 856 5

Как държава привлича руски инвестиции

  • казахстан-
  • русия-
  • бизнес-
  • инвестиции-
  • търговия

Токаев: „Ще направим всичко възможно, за да гарантираме руските вложения в Казахстан“

Как държава привлича руски инвестиции - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Казахстан възнамерява да привлече повече инвестиции от Руската федерация и да гарантира тяхната сигурност. „Руските инвестиции в Казахстан растат всяка година и ние ще направим всичко възможно, за да гарантираме сигурността им и да ги привлечем колкото е възможно повече в нашата икономика“, каза Токаев по време на видеоконферентно обръщение към участниците в XVIII Междурегионален форум за сътрудничество между Русия и Казахстан, който се провежда в Оренбург.

Според президента това е още едно доказателство, че между двете страни е изградено ефективно икономическо сътрудничество. „Притокът на преки инвестиции от Русия към Казахстан миналата година надвиши нивата отпреди пандемията с повече от една трета и надхвърли 1,9 млрд. USD. В същото време инвестициите от Казахстан към Русия също се увеличиха с 34%, достигайки 535 млн. USD ", каза Токаев.

Президентът на Казахстан смята за важно да се засили сътрудничеството между пограничните региони на републиката и Русия. „Приоритет е изграждането на пътища, създаването на логистични хъбове и икономически зони в нашите гранични райони. През 2019 г. беше създадена специална икономическа зона Къзължар в Северноказахстанска област. В най-близко бъдеще ще бъде създадено модерно експортно ориентирано производство. Смятам, че дейността на тази специална икономическа зона може да даде добър тласък на сътрудничеството между граничните райони на двете страни“, каза Токаев.

По думите му друг приоритет е разширяването на сътрудничеството в производството на продукти с висока добавена стойност. „Има благоприятни условия за работа на руски предприятия от алуминиевия и нефтохимическия клъстер в Павлодарска и Атирауска области. Сигурен съм, че трансграничното сътрудничество ще спомогне за укрепване на индустриалния потенциал на нашите страни“, каза казахстанският лидер.

Междурегионалното и граничното сътрудничество трябва да стане основна платформа за конструктивно взаимодействие между двете страни във всички области.

Русия и Казахстан възнамеряват да засилят сътрудничеството в енергийния сектор и ще създадат условия за транзит на енергийни ресурси към трети страни. Двете държави ще продължат да създават благоприятни технически и икономически условия за транзит на енергийни ресурси през териториите взаимно към трети страни в съответствие с международните задължения“, се казва в декларация, подписана от президента Путин и колегата му Токаев.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    12 2 Отговор
    Как - с умни ръководители , не с Кирчовци !!!
  • 2 Зеленски

    7 1 Отговор
    Русия инвестира милиарди в Украйна.
  • 3 Гайда

    9 1 Отговор
    А ние с гайдите духаме и духаме...
  • 4 У бре

    1 3 Отговор
    Ама какво привличане на инвестиции? Това си е чисто бягство на капитал от Русия към Казахстан.Къде е обратния процес - Някой да инвестира в Русия? А има ли и смисъл?

    Коментиран от #5

  • 5 Ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "У бре":

    Токаев споделя и за обратните капиталовложения,но чукча не читатель,чукча писатель .