Last news in Fakti

20 Ноември, 2022 07:23 2 919 4

Шестима се борят за президент на ключова азиатска държава

  • казахстан-
  • президент-
  • избори

Казахстанците избират бъдещия си президент измежду шестима кандидати, като две от тях са жени

Шестима се борят за президент на ключова азиатска държава - 1

На 20 ноември в Казахстан се провеждат предсрочни президентски избори. Близо 12 милиона казахстанци, които имат право на глас, ще отидат от урните в 10 101 избирателни секции разположени на територията на цялата страна. Изборният ден започва в 7.00 ч. И приключва в 20.00 ч. местно време. Гласуването е само с книжни бюлетини. Битува мнението, че електронното гласуване може относително лесно да бъде манипулирано.

Особеното при тези избори е, че сред одобрените кандидати има две жени – Карат Абден и Салтанат Турсинбекова. Последната има над 30-годишен стаж в държавната администрация, от които 10 години във Върховния съд и още толкова в Върховната прокуратура на страната. Последните 6 години е правозащитник, като основната ѝ линия е защита правата на хората, социалното равенство.

Сред останалите четирима претенденти са настоящият президент Касъм-Жомарт Токаев - кандидат от Народната коалиция, който се очертава да бъде фаворит на днешните избори. Жигули Дайрабаев е кандидатът от партия «Ауыл» («Село»). Поради аналогията на името му с едноименната марка автомобил много ще гласуват за него и се очертава в случай на балотаж, то той да бъде между него и сегашният президент Токаев.

Останалите двама кандидати са Мейрам Кажъкен - кандидат от Общността на профсъюзите на Казахстан «Аманат» и Нурлан Ауесбаев - кандидат от Националната социал-демократическа партия.

Новият президент ще бъде избран за срок от 7 години. Това става възможно след направени промени в конституцията на страната. Те гласят, че президентът има право на един 7-годишен мандат без право на втори такъв. Но с прекъсване от един мандат, той може отново да се кандидатира за най-висшия пост в страната.

Интересен момент е, че едно от условията, дадено лице да кандидатства за президент на страната е, то да има стаж от минимум 5 години в държавната администрация. Това донякъде предизвика спор сред общественици, журналисти и наблюдатели. Някои казват, че по този начин не се дава възможност на представители на бизнеса, които биха могли да помогнат със знания в областта на икономиката. Други обаче са на мнение, че за да управляваш държава, трябва задължително да си започнат с администрацията, а това е възможно само ако имаш стаж в нея.

Казахстан е деветата по големина държава в света. Тя разполага с невероятно много природни залежи, което е прави особено привлекателна сред инвеститори от Западна Европа. Страната успя предсрочно да изпълни икономическата си програма 2030 и вече започна реализирането на следващата – 2050.

Който и да е следващият президент на Казахстан, той ще има отговорната задача да продължи започнатите ключови реформи от Токаев, а именно преминаването на държавата от супер президентска към парламентарна република и процеса на демократизация, както и да продължи да развива икономиката и да привлича чуждестранни инвеститори.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урюрвкос

    2 9 Отговор
    още една държава измислена от болшевиките
  • 2 Джамбурдан Барамбаев

    3 0 Отговор
    НАТО не ни е Цел! Имаме си по-важни..
  • 3 Калпазанин

    7 2 Отговор
    На тез им пожелавам само да не се продадът и те на дявола а той се нарича фащ
  • 4 Ислам

    2 1 Отговор
    Ще стане голям проблем със сигурност в западните страни и съединените щати ще нагласят изборите кандидат който ще бъде подчинен на тях и това още един проблем за целия свят защото ще има отново провокация за русия