Last news in Fakti

26 Ноември, 2022 11:19 2 170 6

Амбициозната политическа програма на новоизбрания президент (ВИДЕО)

  • казахстан-
  • касим - жормат токаев-
  • инагурация

По време на своята инагурация Токаев очерта своята по-нататъшна работа

Амбициозната политическа програма на новоизбрания президент (ВИДЕО) - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

По церемонията по инагурация на президента Касим-Жормат Токаев, който спечели с убедителна преднина президентските избори на 20 ноември, той заяви че президентските избори в Казахстан са проведени честно и открито и преходът към еднократно президентство за 7-годишен мандат ще проправи пътя за ново поколение политици.

Той също така заяви, че Казахстан възнамерява да води балансирана, конструктивна външна политика, насочена към защита на националните интереси, и нарече приоритет сътрудничеството със съседните държави - Руската федерация, Китай и страните от Централна Азия.

В Двореца на независимостта, където се проведе церемонията, присъстваха стотици гости, включително членове на правителството, депутати от двете камари на парламента и други власти, както и първият ръководител на републиката Нурсултан Назарбаев.

По време на предишната инагурация на Токаев на 12 юни 2019 г. Назарбаев беше първият поканен в залата. За него беше подготвен почетен стол на първия ред. Този път подобно място беше запазено за първия президент на републиката, но по време на предаването преминаването му в залата не беше показано отделно.

В началото на речта си Токаев отбеляза, че 2022 г. е особено важна за народа на Казахстан, а самата република навлиза в нова ера на развитие. Държавният глава обясни, че започнатите от властите мащабни реформи са поставили основата за фундаментални промени. По-специално, беше извършена конституционна реформа, всички сфери на обществения живот бяха цялостно актуализирани. „Със сигурност ще завършим реформите, които започнахме. Според новите конституционни норми президентът се избира за един мандат от 7 години. Това ще отвори пътя към властта за ново поколение политици. Сигурен съм, че това е правилното решение“, подчерта той.

Говорейки за изминалите предсрочни президентски избори, Токаев каза, че според наблюдатели, експерти и журналисти те са били организирани честно и открито, активността на гражданите на републиката е била особено висока. Според него сега общата цел на жителите е да изградят справедлив Казахстан, където "царува законът и редът, където се проявява дължимото уважение към правата на гражданите".

Сред приоритетните задачи президентът посочи премахването на всички изкуствени бариери и ограничения, които пречат на предприемаческия дух на активните казахстанци. Токаев обърна внимание и на факта, че Казахстан ще продължи неизменно да следва принципа „различни мнения, но един народ“. „Трябва по всякакъв начин да укрепваме историческото богатство на нашия народ, изразено във формулата „единство в многообразието“. Провокациите, които всяват раздори в обществото и подкопават единството на нацията и в крайна сметка са насочени срещу нашата държава, ще бъдат забранени. жестоко потиснати“, подчерта той.

Говорейки за случващото се в света, лидерът на страната обясни, че Астана ще продължи да провежда балансирана и конструктивна външна политика, насочена към защита на националните интереси. В същото време във фокуса на приоритетно внимание ще бъдат въпросите на взаимноизгодното сътрудничество и стратегическото партньорство със съседните държави - Русия, Китай и братските страни от Централна Азия, с партньорите в интеграционните обединения. Освен това той увери, че властите на републиката ще положат всички усилия за развитие на многостранно сътрудничество със САЩ, ЕС, държавите от Азия, Близкия изток и Кавказ, както и с всички заинтересовани страни. Казахстан също остава ангажиран с модерното международно право и Хартата на ООН.

Според Токаев сега е моментът не да празнуваме победата на изборите, а да работим здраво. В тази връзка той каза, че първият му указ в рамките на новия президентски мандат ще бъде посветен на плана за развитие на селските райони през следващите години. Друго важно направление на работа той смята за връщането на всички незаконно изведени от страната активи. За целта правителството ще подготви законопроект, който да регламентира необходимите процедури. Документът ще допринесе и за отстраняване на причините и условията, водещи до неоснователно обогатяване и незаконно отнемане на активи.

Президентът припомни, че в държавното строителство стриктно се спазва формулата "силен президент - влиятелен парламент - отговорно правителство". Той посочи, че изборът на държавен глава стартира процеса на последователно пренастройване на всички основни институции на властта и се превърна в първия етап от голям изборен цикъл. Лидерът на Казахстан отбеляза, че систематичният процес на политическа модернизация ще продължи и вече насрочи изборите за депутати от горната камара на парламента за 14 януари, след което на принципите на конкуренция и откритост част от депутатския корпус ще бъде подновен.

Освен това, като следваща стъпка към прилагането на конституционната реформа, Токаев ще подпише в събота указ по някои въпроси на Върховната сметна палата на Република Казахстан. Следващата стъпка ще бъде пълната му трансформация. „Решенията по други важни и актуални въпроси ще обявя по-късно. Пак повтарям, имаме големи неща за вършене. Няма да е лесна работа за доброто на страната ни. Изисквам от целия държавен апарат да изпълни достойно тази задача, " той добави.

В края на речта Токаев подчерта, че всяка позиция е временна, а хората са вечни. "Вярвам, че в следващите 7 години с подкрепата на народа ще изпълня с чест своята президентска мисия. Имаме една родина, една държава, един народ. Така че нека бъдем единни", завърши президентът.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 йинонмокн

    0 0 Отговор
    Тралала