Last news in Fakti

26 Ноември, 2022 11:37 2 370 0

Само 2 месеца след президентските избори са насрочени и парламентарни

  • казахстан-
  • избори-
  • парламент

Президентът на Казахастан обяви 14 януари 2023 година за изборен ден

Само 2 месеца след президентските избори са насрочени и парламентарни - 1

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев подписа указ за назначаване на избори за Сенат (горната камара на парламента) на 14 януари 2023 г. Това съобщиха в събота от пресслужбата на държавния глава.

„Да се ​​назначат избори за депутати в Сената на парламента на Република Казахстан за 14 януари 2023 г. Правителството на Република Казахстан, акимите (бел. ред. ръководители на администрации) на градовете Астана, Алмати и Шимкент, регионите да предприемат мерки за организиране, логистично и финансово подпомагане на изборите на депутати в Сената на парламента на Република Казахстан“, се казва в документа.

Изборите са насрочени поради изтичането на конституционния мандат на депутатите от Сената през 2023 г.

Сенатът се формира от депутати, представляващи по двама души от всяка област, град с републиканско значение и столица на републиката. Преди това 15 депутати от Сената бяха назначени от президента на Казахстан, след което беше решено този брой да бъде намален на 10.

Мандатът на членовете на Сената е 6 години. Половината от избраните сенатори се преизбират на всеки 3 години. Сенаторите от регионите се избират с тайно гласуване от избиратели - депутати от местните представителни органи.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА