Отидете към основна версия

3 941 20

Кой печели президентските избори

  • казахстан-
  • избори-
  • резултати-
  • президент-
  • касим - жормат токаев

Новият президент на Казахстан е сега действащият Токаев

Снимка: ЕРА/БГНЕС

На 20 ноември Казахстан проведе предсрочни президентски избори. Това стана след като преди няколко месеца бяха направени кардинални промени в конституцията на страната. Основаната промяна е въвеждането на 7-годишен мандат на президента и невъзможността да кандидатства за втори такъв непосредствено след първия.

Малко след официалния край на изборния ден, стана ясно, че 68.70% от имащите право на глас кахастанци, са гласували. От 12 милиона, които имат право на глас, близо 8 милиона са го упражнили. Първите предварителни резултати ще бъдат обявени на пресконференция в понеделник сутрин (бел. ред. местно време)

„С лекота на сърцето направих честния си избор днес. Всичко е напълно прозрачно. Смятам, че на страната са необходими реформи. Наскоро дойдох от Южна Корея, която за 40 години направи истински скок в административното си развитие, а на Казахстан, това е повече от необходимо. Дойде време за добри промени. Вярвам в това“, казва Зарина Бижанова, след като даде своя глас.

„Не крия – гласувах за Токаев. Откакто е на власт, толкова много промени направи! Не искам никой да обиждам, но от както се помня (а аз съм възрастен човек), не е имало толкова много промени. Да вземем дори само намалените лихвени проценти за младите“, казва Алмагул, която е дошла в избирателната секция със своя внук. Много казахстанци отидоха до урните заедно със семействата си.

Първите предварителни резултати показват, че Касим-Жосмат Токаев печели изборите с гласували за него 82.45%. На второ място е Жигули Дайрабаев - кандидатът от партия «Ауыл» («Село»). Изненадата е третото място. То е за най-младия кандидат Каракат Абден, чиято кандидатура е издигната от Националния алианс на професионалните социални работници.

Изборите в Казахстан се провеждат чрез гласуване с хартиена бюлетина. Не стои на дневен ред въвеждането на електронно гласуване. Членовете на избирателните комисии, за разлика от България, не получават пари за участие в изборния процес.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.

Свързани новини