Отидете към основна версия

4 215 47

Мобилизацията в Украйна тече само в рускоезичните региони

  • украйна-
  • херсонска област-
  • рускоезични-
  • региони-
  • мобилизация

Заяви представител на руските правоприлагащи органи в Херсонска област

Източник: БГНЕС

По заповед на кабинета на Володимир Зеленски мобилизацията в Украйна протича без изключение в рускоезичните региони, почти без да засяга западните региони, заяви представител на руските правоприлагащи органи в Херсонска област пред РИА Новости.

По-рано Върховната рада, по предложение на Зеленски, удължи периода на военното положение и общата мобилизация в Украйна с 90 дни, до 19 февруари 2023 г.

„Според информация от наши източници във въоръжените сили на Украйна обща мобилизация се провежда само в рускоезичните региони на Украйна – в Николаев, Днепропетровск, Черкаси“, каза източникът на агенцията.

Той добави, че това се случва и в контролираната от Киев част на Запорожка област.

„В същото време по нареждане на канцеларията на президента на Украйна почти никого не пипат в западните райони. В Ивано-Франковск са мобилизирани 40 души, а в Лвов – 30“, каза той.

По този начин киевският режим се опитва да реши проблема с унищожаването на рускоезичното население на потенциално опасните за него райони на Южна и Източна Украйна, заяви събеседникът на РИА.

В Украйна на 24 февруари беше въведен режим на военно положение, на следващия ден Володимир Зеленски подписа указ за обща мобилизация, а на военнослужещите е забранено да напускат страната.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: