Отидете към основна версия

2 948 87

Русия: "Помпането" на Киев с оръжия от Запада води до смъртта на цивилни в Украйна

  • украйна-
  • удари-
  • русия-
  • оон-
  • василий небензя

Заяви постоянният представител на Русия Василий Небензя на заседание на Съвета за сигурност на ООН

Източник: БГНЕС

"Помпането" на Украйна с оръжия води до смъртта на цивилни не само в Донбас, но и в украинските градове", каза постоянният представител на Русия Василий Небензя на заседание на Съвета за сигурност на ООН, коментирайки появили се изображения на фрагменти от американски ПВО ракети, които удрят жилищни сгради.

„Днес украински потребители публикуваха в интернет снимки на ракети, поразили жилищни сгради в Киев и Ижгород, и се оказа, че това са американски ракети за ПВО, доставени на Киев“, каза дипломатът.

Небензя призова Запада да обърне внимание на тази ситуация.

„Вашето необмислено "помпане" на Украйна с оръжие вече води до факта, че цивилни умират от това не само в Донбас, но и в други украински градове“, подчерта той.

В същото време руският постоянен представител обвини украинската противовъздушна отбрана за цивилни жертви и щети на гражданската инфраструктура в Украйна, като припомни разполагането на украински системи за противовъздушна отбрана сред жилищни райони.

„В резултат на това фрагменти от ракети или заблудени украински ракети, удрят онези обекти, към които Русия не се е насочила“, добави той.

В сряда в цяла Украйна беше обявена въздушна тревога. В няколко града, включително Киев, Одеса и Лвов, електричеството беше напълно изгубено след атаки срещу енергийни съоръжения. В много райони спря водоснабдяването, спряха енергоблоковете на Южноукраинската атомна електроцентрала, а Ривненската атомна електроцентрала беше преведена в авариен режим.

Министерството на енергетиката на Украйна съобщи, че всички атомни електроцентрали в страната и повечето топлоелектрически централи и водноелектрически централи са били временно изключени, а по-голямата част от потребителите на електроенергия са останали без ток.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 42 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: