Отидете към основна версия

6 480 57

Напрежение по границата! Вашингтон със стратегическо предложение към Анкара

  • сащ-
  • турция-
  • сирия-
  • сили за защита на народа-
  • реджеп ердоган

САЩ са предложили на Турция да изтласкат кюрдските бойци в Сирия на 30 км от границата, за да се избегне турска сухопътна офанзива

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съединените щати са предложили на Турция да изтласкат сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), които са смятани за терористична групировка от Анкара, но с които Вашингтон си сътрудничи в Сирия срещу "Ислямска държава", на 30 км навътре от турската граница, пише в. "Хюриет".

На среща с министъра на отбраната Хулуси Акар американският пратеник е отправил предложението като вариант, с който да се избегне турска сухопътна операция в Северна Сирия, посочва в колонката си в изданието журналистът Абдулкадир Селви, известен с контактите си в правителствените среди.

Според Селви СЗН са приклещени с въздушната операция на Турция, при която са били унищожени техните маршрути за снабдяване, петролни съоръжения, щабове и тренировъчни центрове.

"Терористичната организация, която няма да може да преодолее тези щети при евентуална сухопътна операция, отправя призиви за помощ към САЩ", отбелязва журналистът, добавяйки, че СЗН са разочаровани от изявленията на САЩ, че проявяват разбиране към загрижеността на Турция за сигурността.

Според Селви "осъзнавайки решимостта на Ердоган да сложи край на тероризма в региона, САЩ са започнали да предприемат действия за решаване на този проблем без операция".

Посланикът на САЩ в Анкара Джеф Флейк е предложил на среща с Акар да изтегли силите на СЗН на 30 км назад от границата, за да не се налага Турция да провежда сухопътна операция, твърди той.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: