Отидете към основна версия

4 801 39

Печки на дърва и камини: в Германия търсенето е огромно

  • инфлация-
  • дърва-
  • германия-
  • камина-
  • ток-
  • отопление-
  • въглероден диоксид-
  • фини прахови частици

Хората масово се опитват да си осигурят алтернативно отопление

Снимка: Shutterstock

Все още е възможно да се купи нова печка, работеща на дърва, и тя да се достави в относително кратък срок. При търсене в интернет и проверка на място в клоновете на трите най-големи германски вериги от типа "За домашния майстор", служителите в две от тях казаха, че нямат налични. В третата верига няколкото печки все още могат да се закупят – само онлайн.

Но това е изключение. "Поради ограничените количества и голямото търсене, времето за доставка на поръчаните печки се удължава", заяви говорител на "Баухаус". Освен това всяка печка на дърва или камина в Германия преминава през инспекция от местния коминочистач, което също отнема доста време.

Многобройните замърсители

Истинските проблеми, свързани с този вид отопление, обаче са други. Експертите предупреждават за здравни и екологични рискове, дължащи се на отделянето на голямо количество прахови частици и въглероден двуокис от този вид печки. При изгарянето на дървесината, освен въглероден двуокис във въздуха се отделят и вредни съединения с азот и сяра, въглероден оксид и големи количества фини прахови частици. Изгарянето на дървесина създава 10% от годишните емисии на прахови частици в Германия, казват от Федералната служба за защита на околната среда (UBA). През зимата този дял нараства до цели 20%.

Нова печка с обичайни размери отделя около 500 милиграма прах за час при пълно натоварване. Това съответства на около 100 километра пробег на автомобил със стандарт за емисии Евро 6. Високото замърсяване с фини прахови частици се наблюдава дори и когато печката е в пълна изправност и дървата се горят сравнително "чисто" при правилно подаване на въздух.

Ако се използва неподходяща дървесина - прекалено влажна или лакирана, например - ако тя е от палети, или се подава твърде малко или прекалено много въздух - емисиите от замърсители и прахови частици скачат нагоре. Повишената цена на дървата за огрев би могла да доведе и до по-голямо използване на неподходящ дървесен материал или дори на битови отпадъци.

Бронхит и астма

Праховите частици са невидими с просто око. При вдишване те проникват надълбоко в белите дробове, където се утаяват и влияят върху здравето. В резултат от това те могат да причиняват респираторни заболявания като бронхит и астма. Тези частици, освен всичко друго, се считат и за канцерогенни, като се предполага, че увреждат и сърдечносъдовата система.

Според Европейската агенция по околна среда (EEA) през 2020 г. около 240 000 души в ЕС са починали преждевременно заради замърсяването с фини прахови частици. Замърсяването с вредни вещества и прахови частици е особено сериозно в жилищни райони с преобладаващи едноетажни и двуетажни къщи. При вятър изгорелите газове често не се издигат нависоко, а се разпръскват близо до земята.

Качеството на въздуха се влошава значително през студените зимни дни, когато горните слоеве на атмосферата имат по-висока температура от долните. Тогава почти липсва обмен между тях, а замърсяващите вещества се натрупват близо до земята за по-дълъг период от време.

Растат с десетилетия, изгарят за минути

Въпреки че дървата за огрев отделят само онова количество въглероден двуокис, което дървото е съхранило в рамките на живота си, според експерти изгарянето на дърва не е неутрално към климата. Причината за това е, че към този вид отопление трябва да се прибавят и емисиите на въглероден двуокис, създадени по време на дърводобива, транспорта и обработката на дървения материал. Това означава, че колкото по-голямо е разстоянието между гората, дъскорезницата и крайния потребител, толкова по-лош е цялостният екологичен баланс на този вид отопление.

Дървесината, особено буковата, която е много търсена за печките на дърва, е изключително бавнорастяща суровина. А високото съдържание на сажди във фините прахови частици се отразява до 3200 пъти по-силно върху климата, отколкото въглеродният двуокис.

Голямото търсене на дърва за огрев и печки на дърва предполага, че за отопление през тази зима ще е необходим много повече дървен материал, отколкото през минали отоплителни периоди. След затрудненията от предишния сезон, тази година магазините в Германия са се снабдили с по-големи количества дърва за огрев - включително и от чужбина.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: