Last news in Fakti

29 Ноември, 2022 15:47 1 547 2

Данните за инфлацията са сгрешени поради... грешна методология

  • инфлация-
  • нидерландия-
  • данни-
  • пари-
  • доходи-
  • фирми-
  • методология

Нидерландската статистическа служба призна за проблема

Данните за инфлацията са сгрешени поради... грешна методология - 1
Снимка: Shutterstock

Статистическата служба на Нидерландия (CBS) проучва проблем при измерването на цените на енергията, който според нея е довел до завишаване на отчетената инфлация в страната, а вероятно и в други европейски държави, предаде Ройтерс.

Инфлацията в Нидерландия, регистрирана през октомври, достига до 16,8 процента на годишна основа, значително над средното равнище за страните от еврозоната, което е 10,6 на сто, съобщи БТА.

Нидерландската статистическа служба отбелязва, че проблемът се състои в това, че тя отчита само новоподписани договори, за да определи разходите на едно средностатистическо домакинство в страната за закупуването на природен газ и електроенергия. Много домакинства обаче потребяват енергия въз основа на по-стари договори, в които са заложени по-ниски цени.

"Въздействието на този проблем може да се окаже съществено, тъй като стойността на енергията съставлява около половината от тазгодишния ръст на цените", се казва в съобщение на статистическата служба. Наскоро тя започна да събира информация от компаниите за комунални услуги за всички съществуващи договори с клиентите им, а не само за новите. Въз основа на данните за около 75 процента от домакинствата, агенцията смята, че инфлацията през август всъщност възлиза на само 7,5-9,6 на сто, в сравнение с 12-те процента, които е отчела.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    12 1 Отговор
    Реалната инфлация в България е 70% спрямо 2019г
  • 2 тая

    4 0 Отговор
    хахахахахахахахахахахахахах симпатяги. Инфлация няма.Изгорете шумата,която напечатахте и всичко ще е тип топ
Новини по държави: