Отидете към основна версия

702 1

ЕС продължава да работи за деескалация в Северно Косово

  • косово-
  • северно-
  • ес-
  • деескалация-
  • напрежение

Говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано заяви в изявление днес

Източник: Shutterstock

Говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано каза в изявление днес, че Европейският съюз продължава да работи за деескалация на ситуацията в Северно Косово, предаде Танюг.

„ЕС заедно с партньорите си продължава да работи за деескалация, особено в Северно Косово, така че да се осигури безопасна среда и свободно движение за всички граждани“, каза Стано на пресконференция в Брюксел.

Той подчерта, че върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел и специалният пратеник на ЕС за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак са в постоянен контакт със страните в региона и с държавите членки, както и с всички важни участници и че работата продължава, както е казал и Борел в понеделник, съобщи БТА.

Стано допълни, че ЕС продължава да действа с пълен и спешен ангажимент за постигане на деескалация и напредък в диалога, така че да се постигнат резултати много бързо, но зависи от Сърбия и Косово да се ангажират.

Борел съобщи в понеделник, че на срещата на високо равнище на ЕС ще бъдат информирани лидерите за ситуацията в Косово и че трябва да се продължи диалогът, както и че на масата стои предложението, което има подкрепата на всички 27 членове на ЕС.

Напрежението между Белград и Прищина е постоянно, откакто Косово обяви независимост през 2008 г., която Сърбия отказва да признае. Европейският съюз и САЩ опитват да помогнат на двете страни да нормализират отношенията си, но засега без успех.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини