Отидете към основна версия

17 206 10

Умря най-дълго издирвания нацистки военнопрестъпник

  • чатари-
  • втора световна война-
  • унгария-
  • канада

В Будапеща на 99-годишна възраст в следствие на възпаление на белите дробове, почина най-дълго издирваният нацистки военнопрестъпник – Ласло Чатари, предава ИТАР-ТАСС. Почти 70 години той е успявал да се укрие от правосъдието и да бъде на свобода. Информацията за смъртта на Чатари беше потвърдена и от неговия адвокат – Габор Хорват.

След края на Втората Световна война Чатари е забегнал в Канада, където е живял под чуждо име. През 1948 г. е бил осъден на смърт от съдебните власти на тогавашна Чехословакия. Властите в Канада разкриват самоличността му през 1995 г., след което той е принуден да напусне страната. През юли 2012 г. обвиненият е задържан на централната гара в Будапеща и поставен под домашен арест. През април 2013 г. съдът в Словакия му налага доживотен затвор.

Чатари е заподозрян в сътрудничество с нацистите по време на Втората Световна война. Според обвинителният акт на унгарската прокуратура издаден в средата на юни 2013 г., Чатари е участвал в периода 1941-1944 г. в депортирането на 15 700 евреи от гето в Кошице (днешна Словакия) в концентрационен лагер в Германия. По унгарските закони първото заседание на съдът трябваше да се състои до 3 месеца след издаването на обвинителен акт.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини