Last news in Fakti

12 Август, 2013 13:08 17 195 10

Умря най-дълго издирвания нацистки военнопрестъпник

  • чатари-
  • втора световна война-
  • унгария-
  • канада

В Будапеща на 99-годишна възраст в следствие на възпаление на белите дробове, почина най-дълго издирваният нацистки военнопрестъпник – Ласло Чатари, предава ИТАР-ТАСС. Почти 70 години той е успявал да се укрие от правосъдието и да бъде на свобода. Информацията за смъртта на Чатари беше потвърдена и от неговия адвокат – Габор Хорват.

След края на Втората Световна война Чатари е забегнал в Канада, където е живял под чуждо име. През 1948 г. е бил осъден на смърт от съдебните власти на тогавашна Чехословакия. Властите в Канада разкриват самоличността му през 1995 г., след което той е принуден да напусне страната. През юли 2012 г. обвиненият е задържан на централната гара в Будапеща и поставен под домашен арест. През април 2013 г. съдът в Словакия му налага доживотен затвор.

Чатари е заподозрян в сътрудничество с нацистите по време на Втората Световна война. Според обвинителният акт на унгарската прокуратура издаден в средата на юни 2013 г., Чатари е участвал в периода 1941-1944 г. в депортирането на 15 700 евреи от гето в Кошице (днешна Словакия) в концентрационен лагер в Германия. По унгарските закони първото заседание на съдът трябваше да се състои до 3 месеца след издаването на обвинителен акт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Stone Kold

    5 3 Отговор
    Чатари е участвал в периода 1941-1944 г. в депортирането на 15 700 евреи от гето в Кошице (днешна Словакия) в концентрационен лагер в Германия
    bravosssss

    Коментиран от #3

  • 2 Александър Георгиев

    0 4 Отговор
    И сега е на портите на страшния съд!Защо не го пратиха по-рано,много грехове са погасени по давност!.....
  • 3 bugs_bunny

    0 4 Отговор

    До коментар #1 от "Stone Kold":

    За какво бравос, Stone Kold, че е пратил 15 700 души на смърт?!

    Коментиран от #4

  • 4 калайката

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "bugs_bunny":

    Все пак това са евреи .

    Коментиран от #5

  • 5 Zari

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "калайката":

    Ша те питам,като се пръкне некой нов луд и реши ,че българите са най-големите негодници и почне да изпраща роднините ти ,барабар с децата по газови камери. Те тогава ,ако кажеш същата фраза- все пак тва са българи, те тогава те признавам за нацист.
  • 6 Иракли Иракли

    3 1 Отговор
    Времена,времена приятели..........уш, военнопрестъпник ЧАТАРИ,а
    живял до 99 години,а ТИ чесния умираш от РАК ,много по-рано!
    Депортивал е евреи,защото му е наредено така от ГЕРМАНИЯ!,
    НА НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ,кой ще им търси сметка за голямото ЛАПАНЕ! .......БОЖИДАР ДИМИТРОВ каза.."Ш....Н НАРОД",АЗ ИРАКЛИ бих добавил......,че сме ГАДНИ!......добре,че ИРАКЛИ е грък
  • 7 PROFESIONALISTA

    4 0 Отговор
    Делото на Хитлер не е преставало нито за миг до ден днешен. Само са променени формата и методите на експлоатация върху останалия свят, нищо повече. А този е бил просто част от системата и е изпълнявал заповеди, евала че се е спасил и доживял до дълбока старост. А сега хората са с промити мозъци, и си мислят, че като някой физически не е нападнал границите ни, и ние сме свободна държава.. А това че пазаруваме само от немски хипермаркети и че една стотинка от печалбата не остава в България как го наричате? А това че караме само техните коли и ги отърваме навреме от скрабта им? А това че ядем храни, причиняващи бавна и сигурна смърт е деградация в поколението, това как го наричате ако не ТОТАЛНО РОБСТВО, аз не мога да го нарека по друг начин. Затова Германия е велика, и ще си остане такава винаги, а такива като нас само ще ближат гъ-ове цял живот докато им окапе езика.
  • 8 PROFESIONALISTA

    4 0 Отговор
    Вижте му само погледа на този дядо- излъчва увереност, достойнство, борбеност и пълна информираност. Господ го е дарил и с дълголетие, рядко срещано в наши дни- какво по-хубаво от това? А някой говорят за Страшния съд и други глупости- страшна е само степента на промиване на мозъците на простолюдието, нищо друго не е страшно....
  • 9 The Bear

    3 0 Отговор
    Зари, Иракли и Професионалиста са се изказали много точно по темата. Мисля че няма какво да се допълни в основни линии....
  • 10 Zari

    0 0 Отговор
    Опа,тук стана много философски разговора- световни конспирации и други.Някой няма ли да каже,че самолетите в небето ни ръсят с психотропни оръжия? Има една истина- хората са роби ,защото те самите така си го правят- със алчността си да консумират и притежават вещи- телефони,коли,климатици. Щом като искат да консумират-естествено има хора които им дават тази възможност. Някой на сила вкарва ли ги в банките? Има какво да се допълни и то много.