Отидете към основна версия

4 979 4

Откриха значителна част от откраднати ценности от "Зеления свод"

  • зеления свод-
  • германия-
  • полиция

По време на обира, през 2019 г., са откраднати 4000 скъпоценни камъка на номинална стойност 110 млн. EUR

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Правоохранителните органи в Германия успяха да открият значителна част от откраднатите през 2019 г. предмети от съкровищницата на Дрезден „Зеления свод“ (бел. ред. Grünes Gewölbe), съобщи новинарският портал Фокус онлайн.

Служителите на реда в Дрезден и федералната провинция Саксония са иззели в Берлин 31 артикула. Сред тях, включително няколко орнамента.

Предметите са били доставени в Дрезден, придружени от специални полицейски части. В столицата на Саксония те първо ще бъдат подложени на съдебномедицинска експертиза. След това експерти от държавните художествени колекции на Дрезден ще проверят експонатите за автентичност.

Кражбата в Дрезденския музей беше извършена на 25 ноември 2019 г. Нападателите успяха да счупят решетките на прозорците на първия етаж, както и прозорците, взеха съдържанието от витрината с декорации и избягаха с кола, която след това запалиха, за да прикрият следите си. Преди това са извадили от строя електрозахранващата система, от която е работила алармата в касата.

От ръководството на музея заявиха, че стойността на откраднатите вещи не може да бъде оценена, тъй като експонатите са уникални. Става дума за предмети от XVIII век - поне три комплекта бижута със скъпоценни камъни. Общо са откраднати над 4000 скъпоценни камъни, чиято приблизителна номинална стойност е повече от 110 млн. EUR. От края на януари в Дрезден се води процес срещу шестима заподозрени, всички те са членове на Берлински престъпен клан.

„Зеленият свод“ е една от най-известните съкровищници на Дрезден, основана от курфюрста на Саксония и полския крал Август Силни. Дрезденският замък е силно повреден по време на бомбардировките на града от западните съюзници през 1945 г., в последните дни на войната колекцията „Зеленият свод“ е спасен от съветски войници и транспортиран в СССР, през 1958 г. съветското правителство прехвърля колекцията в ГДР и тя се връща в Дрезден.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: