17 Декември, 2022 18:10 4 978 4

Откриха значителна част от откраднати ценности от "Зеления свод"

  • зеления свод-
  • германия-
  • полиция

По време на обира, през 2019 г., са откраднати 4000 скъпоценни камъка на номинална стойност 110 млн. EUR

Откриха значителна част от откраднати ценности от "Зеления свод" - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Правоохранителните органи в Германия успяха да открият значителна част от откраднатите през 2019 г. предмети от съкровищницата на Дрезден „Зеления свод“ (бел. ред. Grünes Gewölbe), съобщи новинарският портал Фокус онлайн.

Служителите на реда в Дрезден и федералната провинция Саксония са иззели в Берлин 31 артикула. Сред тях, включително няколко орнамента.

Предметите са били доставени в Дрезден, придружени от специални полицейски части. В столицата на Саксония те първо ще бъдат подложени на съдебномедицинска експертиза. След това експерти от държавните художествени колекции на Дрезден ще проверят експонатите за автентичност.

Кражбата в Дрезденския музей беше извършена на 25 ноември 2019 г. Нападателите успяха да счупят решетките на прозорците на първия етаж, както и прозорците, взеха съдържанието от витрината с декорации и избягаха с кола, която след това запалиха, за да прикрият следите си. Преди това са извадили от строя електрозахранващата система, от която е работила алармата в касата.

От ръководството на музея заявиха, че стойността на откраднатите вещи не може да бъде оценена, тъй като експонатите са уникални. Става дума за предмети от XVIII век - поне три комплекта бижута със скъпоценни камъни. Общо са откраднати над 4000 скъпоценни камъни, чиято приблизителна номинална стойност е повече от 110 млн. EUR. От края на януари в Дрезден се води процес срещу шестима заподозрени, всички те са членове на Берлински престъпен клан.

„Зеленият свод“ е една от най-известните съкровищници на Дрезден, основана от курфюрста на Саксония и полския крал Август Силни. Дрезденският замък е силно повреден по време на бомбардировките на града от западните съюзници през 1945 г., в последните дни на войната колекцията „Зеленият свод“ е спасен от съветски войници и транспортиран в СССР, през 1958 г. съветското правителство прехвърля колекцията в ГДР и тя се връща в Дрезден.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аматьори

    9 3 Отговор
    Които явно са имали капацитет да извършат кражбата , но дотам ! На такива неща професионалистите посягат , само ако първоначално са си осигурили купувача на всичко ! Затова после се казва за такива предмети , че са изчезнали безследно !
  • 2 Минало и настояще

    29 6 Отговор
    "Съюзниците" бомбардирали Дрезден, който е на изток. Защо? За да поикажат, че могат. За да смачкат Германия. За да останат пълновластни годсподари. А гадните руснаци спасили и върнали колекцията. Виждал съм я в онези години. Прекрасна е. А за "съюзниците"...или добро, или нищо.
  • 3 За размисъл

    31 5 Отговор
    Я виж ти , руснаците върнали съкровище. Аз разбрах , че можели само да крадат перални с чиповете, та да ги правят на ракети.
    Омръзнало ми е от всякаква пропаганда - руска, американска, украинска, сороска, африканска, ...
    Сякаш живота е черно-бял.
  • 4 Под "съюзниците"

    1 0 Отговор
    да се разбира САЩ и Нано-Британия.

    САЩ бомбардираха Дрезден през деня, а Нанобритания - през нощта.

    На следващия ден САЩ бомбардират отново Дрезден през деня, а Нанобритания - отново през нощта.

    Тотално е унищожен град без никакво военно присъствие, но натъпкан с германски бежанци, бягащи от настъпващите съветски войски на Източния фронт.

    Избити, изгорени и задушени в скривалишата са над 50 хиляни невинни жени, деца, старци от демократичните англосаксонци...

    За сравнение, от нацистките бомбардировки над Нанобритания, за цялата Втора световна война, загиват 48 хиляди цивилни граждани.
Новини по държави: