Отидете към основна версия

3 607 33

Дефект! Германия спира покупките на бойните машини на пехотата "Пума" след проблеми с тяхната изправност

  • германия-
  • танк-
  • пума

Модерните машини, които трябваше да влязат на въоръжение в общите сили за бързо реагиране, масово проявиха дефекти, отбелязва Асошиейтед прес

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германия няма да купува повече бойни машини на пехотата "Пума", докато те не докажат надеждността си, обяви германският министър на отбраната Кристине Ламбрехт, след като няколко от германските бронирани машини бяха извадени от употреба при неотдавнашни военни учения, предаде Ройтерс.

"Проявилите се наскоро дефекти на бойни машини на пехотата "Пума" са сериозна спънка", каза Ламбрехт в изявление, като добави, че е поискала да се изготви доклад по въпроса до края на идната седмица.

"Нашите войски трябва да могат да разчитат на оръжейни системи, които са здрави и стабилни", каза Ламбрехт, като увери съюзниците от НАТО, че могат да продължат да разчитат на Берлин, за да бъдат в готовност като част от общите сили за бързо реагиране от 2023 г.

В изявление на германското министерство на отбраната се казва, че целта е бойните машини "Пума" да бъдат изправни колкото е възможно по-скоро.

По-модерните машини "Пума", които трябваше да влязат на въоръжение в общите сили за бързо реагиране, масово проявиха дефекти, отбелязва Асошиейтед прес.

Германия трябва да поеме ротационното командване на тези сили на 1 януари 2023 г.

Според говорител на германското военно министерство проблемните машини сега ще бъдат заменени с много по-старите, въведени на въоръжение преди десетилетия бойни бронирани машини "Мардер", отбелязва АП.

Германските въоръжени сили ще използват бойните бронирани машини "Мардер", моделът-предшественик на "Пума", от 1 януари 2023 г. Говорител на военното министерство нарече това "резервно решение", уточнява Ройтерс.

Списание "Шпигел" съобщи през уикенда, че 18 бойни машини на пехотата "Пума", предназначени за общите сили за бързо реагиране на НАТО през следващата година, не са били в изправност, след като се появили проблеми при военни учебни стрелби.

Германия обеща да увеличи разходите за отбрана и да модернизира въоръжените си сили след войната в Украйна. Правителството на канцлера Олаф Шолц отпуска 100 милиарда евро за инвестиции в отбраната в бюджета за тази година.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: