Отидете към основна версия

5 642 257

100 000 руснаци са демилитаризирани в Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • войници-
  • руснаци-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • киев

Вече над 300 дни руската армия не може да достигне Киев

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна обяви, че от началото на пълномащабната непредизвикана война, започната от Владимир Путин на 24 февруари, 100 000 руски войници са били убити на украинска земя.

Освен че е демилитаризирала 100 000 руски терористи, Украйна е унищожила над 3000 танка. Украинската армия отблъсна офанзивата към Киев в първите седмици на войната, а освен това спечели важни стратегически победи и на други места, включително връщането на Херсон.

Мнозина очакваха Русия да победи Украйна, но вече 10 месеца губи войната, която започна сама. Путин се надяваше неговите войници да бъдат в Киев за 3 дни, но вече над 300 не успяват да достигнат до украинската столица.

На този фон украинският президент Володимир Зеленски прави първото си задгранично пътуване от началото на войната - в САЩ. Зеленски заяви в реч пред американския Конгрес, че милиардите долари, предоставяни от САЩ като помощ за Украйна в нейната битка срещу руското нашествие, не са благотворителност, а инвестиция в световната сигурност. Зеленски, който пристигна във Вашингтон на първото си посещение в чужбина, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, каза пред американските законодатели, че се надява те да продължат да подкрепят страната му.

Президентът на САЩ Джо Байдън, който се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Белия дом, призова американците и света да продължат да подкрепят Украйна през 2023 г. „С приближаването ни към Новата година е важно американците – а и светът – да чуят направо от Вас, г-н президент, за битката на Украйна и нуждата да продължим да стоим заедно през 2023 г.“, заяви Байдън на пресконференция със Зеленски. Той каза, че никога не е виждал НАТО или ЕС по-единни, отколкото във връзка с Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 111 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: