Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Декември, 2022 11:10 1 654 35

Зеленски е сравнил украинските войници с американските през Втората световна война

  • володимир зеленски-
  • украйна-
  • русия-
  • сащ-
  • война-
  • джо байдън-
  • оръжия-
  • нато-
  • втора световна война

Конгресмените са станали на крака да аплодират украинския президент при влизането му в залата

Зеленски е сравнил украинските войници с американските през Втората световна война - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В реч пред Конгреса Зеленски припомни борбата срещу нацистка Германия, пише лондонският в. "Гардиън" за речта на украинския президент Володимир Зеленски пред законодателния орган на САЩ, предаде БТА.

Изданието отбелязва, че той е произнесъл смела реч, в която се е зарекъл, че страната му няма да отстъпи пред руската агресия, но е подчертал, че продължаването на помощта на Вашингтон е от решаващо значение за крайната победа. Вестникът отбелязва, че в словото си Зеленски е сравнил украинските войници с американските през Втората световна война, които на Коледа през 1944 г. дават отпор на германската офанзива в Ардените, след което е отправил емоционален призив САЩ да продължат да помагат на Киев: "Разполагаме с артилерия. Да, така е. Благодрим Ви. Но дали е достатъчна? Не съвсем", каза украинският президент в речта си.

Още новини от Украйна

"Гардиън" коментира, че конгресмените са станали на крака да аплодират украинския президент при влизането му в залата, след което неведнъж е имало дълги ръкопляскания, докато Зеленски е правел препратки към Втората световна война. Изданието обобщава, че посещението на украинския президент в САЩ е било предприето не на последно място и с оглед на опасенията, че републиканците, които в началото на новата година ще поемат контрола над долната камара на Конгреса, Камарата на представителите, може да ограничат помощта за Украйна.

Украйна е "жива", заяви Зеленски пред станалите на крака да го аплодират конгресмени, пише британският в. "Индипендънт". Всекидневникът отбелязва, че украинският президент е благодарил специално на председателя на долната камара на Конгреса Нанси Пелоси за водещата ѝ роля в осигуряването на помощ за Украйна. "Индипендънт" посочва, че речта на украинския президент пред Конгреса е била вълнуваща, и допълва, че в нея той е изразил благодарността си към американците и е поискал помощта им в навечерието на особено жестоката зима, която по думите му предстои на Украйна.

Друг британски вестник - "Дейли телеграф", коментира посещението на Зеленски като цяло. То включваше среща с президента Джо Байдън и реч в Конгреса. Вестникът отбелязва, че една от целите на визитата освен искане на военна помощ и изказване на благодарност към САЩ е била и да се изпрати ясен сигнал на руския президент Владимир Путин, че се е провалил. Блокиран в бункер в началото на войната, Зеленски вече може да пътува не само до фронтовия град Бахмут, но и отвъд Атлантика, пише "Дейли телеграф".

Американските официални представители се надяват и че предвид решаващия момент, в който навлезе войната преди зимата, посещението на украинския президент във Вашингтон ще вдъхне кураж на противниците на Путин в самата Русия и ще разсее всякакви притеснения в Украйна, че американската подкрепа може да бъде ограничена, отбелязва изданието. "Дейли телеграф" коментира и факта, че точно преди 81 години, на 22 декември 1941 г. британският министър-председател Уинстън Чърчил също пристига в САЩ за среща с тогавашния президент Франклин Делано Рузвелт, за да затвърди двустранните съюзнически отношения, довели в крайна сметка до победата във Втората световна война. Моментът на посещението не е убягнал на Байдън, тъй като Рузвелт е политикът, на когото той най-много се възхищава, и а изборът на този момент е целял да се изпрати сигнал за нерушимостта на връзките между САЩ и Украйна, отбелязва вестникът.

Зеленски отправи емоционален призив за подкрепа от САЩ в условията на изтощителната война, коментира в. "Вашингтон пост". Изданието определя вчерашния ден като изключителен за Зеленски, в който той се е срещнал с Байдън и е произнесъл реч пред Конгреса. Но зад усмивките и ръкостисканията и демонстрациите на единство - и новия пакет военна помощ за 1,85 милиарда долара - се крият и някои различия, отбелязва вестникът и добавя, че президентът на САЩ е показал неохота да удовлетвори някои искания на украинския си колега и съветниците му за предоставяне на определени видове по-мощно въоръжение. По-специално става дума за оръжия като танкове и ракети с голям обсег, които да повишат капацитета на украинските войски за предприемане през новата година на големи офанзиви срещу окопалите се руски сили. Засега няма индикации, че Зеленски ще получи подобна помощ, поне и в краткосрочен план, коментира изданието.

Следващата година ще бъде "повратна точка", е акцентът от речта на Зеленски, който в. "Ню Йорк таймс" извежда като заглавие. Изданието отбелязва, че той е призовал Конгреса да не спира помощта за страната му с думите: "Вашите пари не са благотворителност. Те са инвестиция". Вестникът коментира, че украинският президент е произнесъл речта си на английски и я е завършил с думите "Честита победоносна Нова година", с което е предизвикал бурни овации.

"Ню Йорк таймс" обобщава оценката си за посещението на Зеленски с коментара, че това е била една смела визита зад граница, с която украинският президент е опитал да покаже увереността си, че Украйна ще надделее в конфликта с Русия. Зеленски каза, че Украйна никога няма да се предаде, поиска още помощ от САЩ, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Вестникът отбелязва, че Зеленски е произнесъл пламенна реч пред Конгреса в момент, когато войната навлиза в 11-ия си месец. В друг материал вестникът обръща внимание на вчерашната реч на Путин на разширеното заседание на колегията на руското министерство на отбраната, в която той обяви, че числеността на руската армия ще бъде значително увеличена и че способностите ѝ ще бъдат повишени - това изказване според "Уолстрийт джърнъл" е сигнал, че Кремъл се готви за продължителна война в Украйна. Не е ясно обаче дали това повишаване на числеността на въоръжените сили ще изисква нова мобилизация на резервисти, допълва изданието.

Вестник "Файненшъл таймс" помества анализ за това каква роля ще изиграят в конфликта в Украйна системите за противоракетна отбрана "Пейтриът", които САЩ ще предоставят на Киев с новия пакет военна помощ. Според анализатори, цитирани от изданието, това ще подсили значително украинската противовъздушна отбрана, но няма да даде на Украйна така желаната глътка въздух от нестихващите руски атаки по енергийната ѝ инфраструктура. Способността за защита на критична инфраструктура и на столицата Киев от балистични ракети "е нещо ново за Украйна и идва в решаващ момент", каза пред изданието Олексий Мелник, бивш подполковник от украинските военновъздушни сили, а сега заместник-директор на мозъчния тръст Център "Разумков" в Киев. "Но това си остава отбранителен капацитет. Това не осигурява нови нападателни възможности за атакуване на цели дълбоко навътре в територията на Русия или в Крим. В този смисъл тази помощ няма да промени коренно ситуацията", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    47 6 Отговор
    Янките са яли голям бой от немците на втория фронт.Накрая им предали доброволно Западна Германия за да се спасят от Червената армия.

    Коментиран от #9

  • 2 ти да видиш

    46 5 Отговор
    Глупаво джудже, подмазва се за още! Гуд доги, гуд!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ДДРОнег

    5 34 Отговор
    Ами няма да ги сравнява със сАвтЦките войници, които и тогава, както и сега рузките са просто пушечно месо !!!
    Аз си спомням от кинопрегледите едно време, как през ВСВ са раздавали по една винтовка и шепа патрони на разни старчоци преди да ги изпратят на фронта за да загинат от "геройска смърт" !!!
    "другарите" това го възприемаха като пример за героизъм ... с голи гърди срещу танковете ...
  • 5 Петьо Петров

    44 5 Отговор
    Жал ми е за украинския народ без значение от тяхното самоопределяне и етнос. Този индивид се гаври с паметта на дедите им.
  • 6 Вятър заглуши ридание

    23 4 Отговор
    Смешното е, че Зеленски е казал "искам", а американците са му казали "браво и така се справяш". Взаимното разбиране се е изгубило в ръкопляснанията и самодоволството.
  • 7 мдаааа дааа

    31 4 Отговор
    Ами марче права си, ясно е както американците някога така и укрите сега ша гледат как руснака ще развее руското знаме над бункера на зеленчука....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ами тъй беше...

    24 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    "Янките са яли голям бой от немците на втория фронт.Накрая им предали доброволно Западна Германия за да се спасят от Червената армия."
  • 10 Ъхъ

    21 2 Отговор
    С каквото и да ги сравнява са обречени на смърт! Който успее да се предаде в плен ще живее!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Наблюдател

    24 3 Отговор
    Определено има за какво да ръкопляскат. И в мечтите си не са очаквали, че за няколко млрд за него и шайката му ще успее да манипулират толкова голяма държава. Явно пълна с най-големите глупаци на света щом дадоха 300 000 жертви и 30 млн мръзнат за Америка. Даже нашето слугуване е нищо пред това. Какво ли ни готвят нашите марионетки за да им ръкопляскат така?Май хамерикански газ, ток, скоро горива на 2-3 пъти по-висока цена няма да е достатъчно.
  • 13 Пряко попадение

    3 10 Отговор
    Рагозин воюва точно 1 седмица това е положението дами и господа
  • 14 Русофил плюс

    24 3 Отговор
    Кой на кого прилича не е толкова важно. По-важното е, че Русия винаги е трепела фашистите и ще продължи да го прави. А ние знаем откъде извират нацитата - обикновено се раждат на Запад
  • 15 Българин Сл.

    4 15 Отговор
    с такива приятели Украйна ще спечели войната

    Коментиран от #32

  • 16 Луд за вързване

    16 2 Отговор
    Май следващият договор между Русия и САЩ ще го пишат върху камък...
  • 17 САЩ са международен терорист

    21 3 Отговор
    Дотук престъпникът-клоун пожертва 200 000 укри... Няма да му простят тези, които ще плащат за престъпленията и ограбването от киевската хунта.
    Пуснах една сълза за смелостта на американския войник... Един месец не можа да стъпи на европейския бряг.
  • 18 Студопор

    13 3 Отговор
    Едно-единствено нещо не може да ми обясни този човек: защо който и да е трябва да помага на Украйна? Ако сега двете Кореи се нападнат, и на тях ли трябва да пращаме помощи или за тях не ни интересува?
    Пращахме ли помощи в Сирия? Пратих е ли помощи на хората в Ирак, които загубиха домовете си заради войната? А в Косово и Сърбия - там пратих е ли? Никой не прати, не само ние. Защо?? Защо сега трябва?
    Не трябва! Никой на никого не е длъжен!!

    Коментиран от #23

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Европеец

    15 2 Отговор
    "Вашите пари не са благотворителност. Те са инвестиция"

    Е това е единственото вярно нещо от Зеленски - наистина парите са инвестиция. С тези пари ликвидираха Европа като конкурент и си купиха Украйна или поне тази част която ще остане. Парите в инвестицията почнаха да се връщат почти веднага защото ЕС купува прескъп газ от САЩ, Европа и Украйна купуват оръжие здраво и приходите на военно промишления комплекс скочиха до небесата.

    То и парите дадени за разработката на Ковид също бяха инвестиция която се възвърна многократно.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Какъвто клоуна

    11 3 Отговор
    Такава и публиката. Ръцете горе и бурни аплодисменти.
  • 23 За размисъл

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Студопор":

    За Сирия пратиха. Питай Диляна Гайтанджиева.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хахаха

    3 1 Отговор
    Пичове,ама много сте зле!
    Съжалявам и се извинявам,но да не успявате да различите злото си е...диагноза. Хайде поогледайте света накъде върви,какви технологии се развиват,какви политики. Войната е пещерно дело скъпи другари!!!
  • 26 ами

    8 1 Отговор
    да само че украинските войници са по-велики от американските и украйна е по-велика от сащ, айде сега давайте още пари и оръжия инъче няма да ви воюваме повече
  • 27 ХайлХимарс

    1 4 Отговор
    Болшевишко-комунистическата зараза се лекува с Аржентински антибиотик
    .
  • 28 ХайлХимарс

    1 0 Отговор
    Това с Аржентина беше за световното, лекарството е от Чили.
  • 29 Пешо

    3 0 Отговор
    Воюват за земята , която Зелдал продаде на Каргил и Монсанто.Прибра парата ,а земята даде фира. Хънти Дън е главен герой в този театър и загуби пренос на газ, да прибира огромни суми.На Тате му е мъчно , че Хънти ще трябва да плаща за дрога от неговите кинти. Те са на един акъл със Зеления и защо да не гепат още кинти от Фащ и ЕС.
  • 30 Минувач

    2 0 Отговор
    Каква ирония, дори наглост, този Зеленски да прави препратки за ВСВ и нацистите, когато и слепците знаят за Азов и бандеровците, за свастиките по униформите на неговите подчинени, за черепите-символи на нацистки танкови дивизии, които се виждат по дрехите на охраната на Зеленски. Каква наглост е да заговориш и правиш аналогии за борба с нацисти.

    Коментиран от #33

  • 31 НМД

    1 0 Отговор
    Демек са същите клоуни. Така ли да го разбираме?
  • 32 Хахах

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Българин Сл.":

    В някои друг живот може.
  • 33 Велин

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Минувач":

    Абсолютно сте прав. Само дето този президент явно не е учил история в училище!? По Коледа 1944 г. се провежда Арменската офанзива на хитлеристите. Съюзническите войски, в това число и на САЩ са наврени в мола дупка. Лично Чърчил е помолил Сталин за помощ. В средата на януари 1945 г. Червената армия започва офанзива в Полша и Пруската област. Хитлер прехвърля дивизии на изток и така "героите" от Съюзниците "отървават кожата". Ама "Зеленият" откъде да знае!?!?

    Коментиран от #34

  • 34 Велин

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Велин":

    Не Арменска, а Арменска офанзива. Напишете Патън и Брадли и ще разберете какви герои са съюзниците!!!

    Коментиран от #35

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.