Отидете към основна версия

1 867 54

Православни празнуваха днес Коледа в Киев заедно с католиците

  • католици-
  • православни-
  • коледа-
  • киев-
  • украйна-
  • празник-
  • рождество

Поначало на 25 декември в Украйна празнуват Рождество католиците и протестантите, а на 7 януари – вярващите от Украинската православна църква

Източник: БГНЕС

Православни празнуваха днес Коледа рамо до рамо с католиците в Киев, столицата на Украйна – две седмици преди обичайните за православните Рождествени тържества, предаде Франс прес.

Поначало на 25 декември в Украйна празнуват Рождество католиците и протестантите, а на 7 януари – вярващите от Украинската православна църква, от Православната църква на Украйна (ПЦУ) и от гръкокатолическата църква. През ноември ПЦУ за пръв път разреши на своето паство да отбележи Рождество на 25 декември – по григорианския календар, но допълни, че това не е задължително, пояснява изданието "Политико".

"Войната ни донесе толкова мъки", споделя за АФП Олга Станко, енориашка на една от църквите в градския център. "Не можем да останем под руско влияние", добавя тя. През последните седмици конфликтът засегна и религията, отбелязва АФП.

Украйна – предимно православна страна - е разделена между една църква - УПЦ, зависеща от Московската патриаршия, която през май заради агресията на Москва скъса връзките си с Русия, и друга църква - ПЦУ - независима от руско настойничество. Създадената през 2018 г., ПЦУ получи статут на автокефална църква от Константинополската патриаршия в Истанбул.

Според анкета на Интерфакс-Украйна от ноември 44 процента от украинците заявяват, че предпочитат да празнуват Коледа на 25 декември, а не на 7 януари, заедно с православните в Русия, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: