Отидете към основна версия

2 950 39

Турция: Не можем да останем безмълвни при случващото се в Швеция

  • турция-
  • инциденти-
  • швеция-
  • антитурски-
  • стокхолм-
  • нато

Заяви днес министърът на отбраната Хулуси Акар

Източник: БГНЕС

Турция не може да остане безмълвна по отношение на антиислямските и антитурските протести, които се проведоха в Стокхолм през уикенда, заяви днес министърът на отбраната Хулуси Акар и призова Швеция и Финландия да изпълнят изцяло ангажиментите си, поети в споразумението за присъединяване към НАТО, предадоха турските медии.

За нас е неприемливо да мълчим при тези инциденти. Ако те продължават по този начин, тогава нашата позиция по отношение на членството им в НАТО е очевидна, заяви Акар в онлайн обръщение.

Турция упрекна Швеция, че е позволила на крайно десен датски политик да изгори Корана пред турското посолство и е допуснала антитурски протести на поддръжници на Кюрдската работническа партия (ПКК), съобщи БТА.

Хулуси Акар обяви през уикенда, че се отменя посещението на шведския министър на отбраната Пол Йонсон в Анкара, планирано за 27 януари.

Турция винаги е подкрепяла политиката на отворени врати на НАТО и не е против кандидатурата на двете скандинавски държави за присъединяване към алианса, заяви днес Акар.

Както те искат да си сътрудничат с НАТО за отбраната на своите страни, така и ние искаме сътрудничество в сферата на тероризма. Те искат подкрепа за отбраната и сигурността на страната си, но отхвърлят нашите искания за борба с тероризма, изтъкна министърът на отбраната.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: