Отидете към основна версия

1 603 25

Швейцария планира разрешаването на реекспорт на оръжия за Украйна

  • реекспорт-
  • швейцария-
  • оръжия-
  • украйна-
  • износ

Това съобщиха от пресслужбата на швейцарския парламент

Източник: Shutterstock

Комисията по политиката за сигурност на Националния съвет на Швейцария подкрепи парламентарна инициатива за разрешаване на реекспорт на военно оборудване в определени случаи, по-специално в случая на руско-украинската война.

Това съобщиха от пресслужбата на швейцарския парламент във вторник, според "Укринформ".

„Комисията по политиката за сигурност на Националния съвет прие с 14 гласа „за“ срещу 11 „против“ предложение и инициатива на парламентарна комисия, свързани с реекспорта на военни материали“, се казва в доклада.

Парламентарната инициатива иска също така да се измени член 18 от Федералния закон за военното оборудване, за да се анулират декларациите за нереекспорт, ако се установи, че реекспортът на военни материали за Украйна е свързан с руско-украинската война. Това изменение следва да бъде обявено за спешно и да остане в сила до 31 декември 2025 г.

Комисията по политиката за сигурност смята, че Швейцария трябва да предостави повече подкрепа на Украйна и предложените промени не нарушават закона за неутралитет, тъй като не става въпрос за директен износ на оборудване. Малцинството в комисията се опасява, че реекспортът на швейцарски оръжия за Украйна може да създаде проблем от гледна точка на неутралитета, по-специално по отношение на принципа на равно третиране.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: