Отидете към основна версия

2 814 42

Френски издания коментират оставките и уволненията в украинския държавен апарат

  • украйна-
  • френски-
  • издания-
  • коментар-
  • уволнения-
  • оставки-
  • зеленски

Насърчен от западните си съюзници, президентът на Украйна Володимир Зеленски отстрани от длъжност десетина висши служители

Източник: БГНЕС

Насърчен от западните си съюзници, президентът на Украйна Володимир Зеленски отстрани от длъжност десетина висши служители. Това несъмнено е най-големият свързан с отбраната корупционен скандал от години насам в страната, която вече година се опитва да отблъсне руското нашествие, пише в коментар френският в. "Фигаро".

Повечето обвинения се отнасят до подкупи, предполагаемо получени от тези висши длъжностни лица по повод договори за снабдяване на украинската армия. Поредицата от уволнения е в унисон с мерките, вземани през последните месеци от Киев за борба с корупцията, разяждала още преди руската инвазия Украйна – една от най-корумпираните страни в света според неправителствената организация "Трансперънси интернешънъл".

Преди войната обаче, президентът Зеленски, въпреки своите изявления, не бе направил много, за да отслаби страховитата хватка, в която корупцията е сграбчила държавните институции, при все че гражданското общество призоваваше за дълбока реформа на правосъдието, припомня "Фигаро".

"Чуждестранните партньори внимателно наблюдават Украйна, особено откакто в страната се доставя толкова хуманитарна и военна помощ. И за да продължи да приижда този поток от финансова и материална помощ, правителството знае, че трябва да се представи добре", обяснява Роман Масенко от действащия в съдебната система антикорупционен орган - Висшия съвет на правосъдието, цитиран от френското издание.

Брюксел впрочем вече предупреди Киев, че Украйна може да бъде приета в ЕС само при условие, че започне сериозно да се бори с корупцията, допълва "Фигаро".

Володимир Зеленски демонстрира, че води битка с корупцията, за да вдъхне доверие на населението и на Запада, коментира в заглавие на статия за уволненията и оставките в Киев "Монд". Става дума за демонстрация на сила, посочва всекидневникът.

"Чистката" в украинското правителство съвпада със съобщения в медиите, че Германия ще достави на Киев тежки танкове, ще разреши да го направят и други членки на НАТО. Уволненията не са ли извършени по желание на Запада, преди да разкрие на Украйна промишлени тайни, пише до редакцията на "Монд" читател на изданието. На този етап не може да се каже дали тук има причинно-следствена връзка, отговаря изданието на читателския въпрос. Но обръща внимание, че оставките наистина идват в момент, когато Киев иска от западните си съюзници стотици модерни танкове и други оръжия, за да предприеме нова офанзива на фронта.

"Монд" отбелязва, че независимо от огромната популярност на Зеленски, чийто рейтинг надхвърля 80 на сто, администрацията му е обект на критики заради корупцията, станала нещо обичайно в Украйна. А борбата с финансовите злоупотреби е основно условие, за да може страната все така да бъде подпомагана от съюзниците си в икономически план.

И в стремеж да демонстрира твърдо желание за това президентът е решил да разчисти пространството, за да бъде посланието му чуто както в самата страна, където обвиненията в корупция озлобяват хората, бездруго страдащи от войната, така и от международните ѝ партньори, чиято финансова, военна и политическа помощ е от ключово значение за Киев в противопоставянето с Русия, заключава "Монд".

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: