Отидете към основна версия

1 103 34

Зеленски се обърна към ООН: Нужни са действия срещу депортирането на украинци в Русия

  • зеленски-
  • оон-
  • украйна-
  • депортация-
  • русия-
  • незаконна

От месеци Киев алармира за масови депортации в Руската федерация

Източник: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски призова високопоставен служител на ООН да помогне за намирането на начин за разрешаване на едно от сериозните последствия от 11-месечната война - депортирането в Русия на хиляди възрастни и деца, съобщава "Ройтерс".

Вчера той проведе разговор с Върховния комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди.

От месеци Киев алармира за масови депортации в Русия - често в отдалечени региони на хиляди километри от Украйна. От своя страна Москва отрича обвиненията за малтретиране или престъпни намерения и нарича масовите движения "евакуации".

"Дискусията се съсредоточи преди всичко върху нашите хора, които окупаторите са депортирали в Русия", поясни Зеленски.

"Това са възрастни, това са нашите деца. Необходим е механизъм за защита и връщане на хората и за подвеждане под отговорност на всички, които са виновни за депортациите. Сигурен съм, че институциите на ООН могат да покажат лидерство при разрешаването на този проблем", изтъква Зеленски. Той определи като геноцид политиката на Москва на задържане и принуждаване на бежанците да приемат руско гражданство, предаде news.bg.

Зеленски разкритикува като неефективни усилията на други международни организации да се справят с проблема с депортациите, включително Международния комитет на Червения кръст и 57-членната Организация за сигурност и сътрудничество в Европа.

По данни на официалния украински портал "Деца на войната" (Children of War) към 26 януари 459 деца са били убити, а 916 ранени в конфликта. Твърди се, че 14 711 деца са били депортирани, а 126 са се върнали.

Украински правозащитници посочват, че вероятно са депортирани стотици хиляди граждани.

Държавният департамент на САЩ цитира данни за между 900 000 и 1,6 милиона депортирани украинци, сред които и 260 000 деца.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: