Отидете към основна версия

1 241 63

Украинците се гордеят със страната си

  • украйна-
  • украинци-
  • война-
  • проучване-
  • бъдеще-
  • гордост

Войната, започната от Русия, допринесе за формирането на положително отношение на украинците към тяхната страна и нейното бъдеще

Източник: Shutterstock

Войната, започната от Русия, допринесе за формирането на положително отношение на украинците към тяхната страна и нейното бъдеще.

Това се доказа от резултатите от 19-то общонационално проучване, представено от Олексий Антипович, директор на социологическата група "Рейтинг", съобщи кореспондент на "Ukrinform".

Какво мисли един украинец в момента за Украйна? 75% от украинците се чувстват горди. Обръщам внимание на факта, че само една трета се чувстваха горди преди година. През 2021 г. първият отговор, когато се мисли за Украйна, беше „тъга“ .В момента такова нещо няма. С други думи, войната изведе обществото дори не от пасивно, а от депресивно състояние в отношението му към държавата", каза Антипович.

Той подчерта, че все повече и повече украинци вече не се срамуват, когато мислят за Украйна: „Само преди година всеки пети каза, че се срамува от държавата, а днес са само 2%“. В същото време допитването изобщо не разкрива безразлични към държавата хора, въпреки че през 2021 г. такива бяха 5%.

„Украинците имат много големи очаквания за бъдещето. Къде виждат Украйна след 10 години? Две трети казват, че виждат Украйна на върха. Но ако властите не ни доведат до там или ако ние като общество не стигнем до там , тогава отново ни чака ново разочарование и депресия“, предупреди експертът.

Украински граждани на възраст 18 и повече години от всички региони, с изключение на временно окупираните територии на Крим и Донбас, както и територии, където нямаше украинска мобилна комуникация, взеха участие в 19-то общонационално допитване, проведено на 20-21 ноември 2022 г.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: