Отидете към основна версия

7 895 101

Швеция прекъсна процеса на присъединяване към НАТО

  • тобиас билстрьом-
  • швеция-
  • нато-
  • коран

Оскверняването на Корана временно спря процеса на влизането на страната в Алианса

Снимка: trt.net.tr

Швеция прекъсна процеса на присъединяване към НАТО заради оскверняването на Корана, заяви ръководителят на външното министерство на страната Тобиас Билстрьом в интервю за вестник Експресен, цитиран от РИА Новости.

„Събитията от последните няколко седмици временно спряха процеса на присъединяване към НАТО“, каза той.

В същото време министърът изрази надежда, че на срещата на върха на външните министерства на страните от алианса във Вилнюс през юли може да се постигнат договорености с Турция.

На 21 януари, лидерът на партия "Твърд курс" Расмус Палудан изгори свещената книга на мюсюлманите пред турското посолство в Стокхолм, като преди това получи разрешение от шведските власти за това действие. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че след тази проява Швеция не трябва да разчита на подкрепата на Анкара за кандидатурата за членство в НАТО.

Финландия и Швеция са в процес на ратифициране на кандидатури за Северноатлантическия алианс, където 28 от 30 държави са одобрили членството им, с изключение на Турция и Унгария. Във вторник дипломатически източник каза за РИА Новости, че тристранните преговори между Турция, Швеция и Финландия за членство в НАТО са отложени за неопределено време по искане на Анкара.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 56 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: