Отидете към основна версия

880 43

ЕК: Винаги сме готови да подкрепим Украйна

  • ек-
  • украйна-
  • подкрепа-
  • ес-
  • киев

Изпращането на танковете е основано на решимостта на ЕС да помогне на Киев

Източник: Shutterstock

Винаги сме готови да подкрепим всякакви усилия в търсенето на мир в Украйна, заяви днес говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос, свързан с решението за предоставяне на танкове за силите на Киев.

Изпращането на танковете е основано на решимостта на ЕС да помогне на Киев да се защити в светлината на нарастващия натиск от руска страна. Година след руското незаконно нахлуване в Украйна продължават убийствата на цивилни, разрушенията на гражданска инфраструктура, използването на глада и на енергията като оръжие, посочи говорителят. Той отбеляза, че руската цел е да бъде прекратено съществуването на украинската държава и народ. ЕС вижда, че Русия не се отказва и трябва да помогне на Украйна да се самозащити, поясни говорителят, предаде БТА.

По неговите думи ЕС е част от усилията за постигането на мирно решение, започнали година преди началото на войната. Винаги ЕС е предлагал на руската страна да бъдат обсъдени нейните тревоги по отношение на сигурността. Не ЕС отхвърли поканата за разговори, посочи говорителят.

Винаги сме готови да подкрепим всякакви усилия в търсенето на мир, съгласувано със САЩ и останалата част от международната общност. Целта е мирът да се върне в Украйна възможно най-скоро. Досега, за съжаление, тези покани за разговори се удрят в стена от безразличие от Кремъл, който отказва каквито и да било инициативи за мир и възможности за преговори за прекратяване на конфликта, обобщи говорителят.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: