Отидете към основна версия

922 36

Грета Тунберг е номинирана за четвърти път за Нобелова награда за мир

  • грета тунберг-
  • нобелова награда-
  • мир-
  • номинация-
  • активист

Тя беше фаворит на букмейкърите за спечелването на наградата през 2019 г.

Източник: БГНЕС

19-годишната шведска активистка за опазване на околната среда Грета Тунберг и нейното движение "Петъци за бъдеще" са номинирани за четвърти път за Нобелова награда за мир. Кандидатурата е издигната от Рауанд Исмаил, член на норвежката Зелена партия в парламента, съобщи норвежката информационна агенция "Telegraph".

"Благодарение на движението "Петъци за бъдещето", и Грета Тунберг, стачките за климата обединиха млади хора от цял свят в тази борба, така че те са достойни носители на наградата за мир. Те променят света в реално време", коментира Исмаил, цитира dariknews.bg.

Тунберг беше фаворит на букмейкърите за спечелването на наградата през 2019 г.

Според завещанието на Алфред Нобел наградата за мир се присъжда на "лицето, което е постигнало най-голям успех или е направило повече от другите за обединяването на народите и намаляването на числеността на действащите армии, както и за провеждането и привличането на вниманието към конгресите за мир". За разлика от други награди, учредени в съответствие с неговото завещание, тази награда не се връчва в Стокхолм, а в Осло. Нобел пише, че решението за наградата трябва да бъде взето от петчленен комитет, назначен от норвежкия парламент. По традиция членовете на комисията са предимно пенсионирани норвежки политици и бивши партийни лидери.

Формулировката на наградите е на повече от сто години и през последните години се тълкува доста широко, поради което решенията на комисията често са обект на критики. През последните години сред носителите на наградата са политици, правозащитници, политически активисти и хуманитарни организации с най-различни заслуги.

След това само членовете на комисията запазват правото си да номинират кандидати и могат да го използват по време на първото си заседание, което обикновено се провежда през февруари.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 19 гласа.

Свързани новини