Отидете към основна версия

3 380 34

Вучич: Сърбия трябваше да осъди Русия на Общото събрание на ООН, за да остане на международната сцена

  • сърбия-
  • русия-
  • оон-
  • санкции-
  • украйна-
  • война

Ние не наложихме санкции срещу Руската федерация и Сърбия „плаща висока цена за това

Снимка: М. Богданова ©

Сърбия трябваше да гласува за резолюция, осъждаща операцията на Русия в Украйна, за да остане на международната сцена. Това каза сръбският президент Александър Вучич на специално открито заседание на Скупщината (парламента) на републиката, посветено на преговорния процес между Белград и Прищина.

„Ние не наложихме санкции срещу Русия, но трябваше да осъдим инвазията на Русия в Украйна [в Общото събрание на ООН], за да останем на международната сцена“, каза Вучич, добавяйки, че разбира защо Западът оказва толкова голям натиск върху Сърбия да реши проблема с Косово и Метохия в контекста на настоящата геополитическа ситуация.

„Мисля, че им стана ясно, че ще бъде много по-трудно да победят Русия, отколкото си представяха“, каза сръбският лидер, отбелязвайки, че докато военните действия в Украйна продължават, натискът върху Сърбия ще нараства.

Вучич отбеляза, че той е „виновен“, защото не е наложил санкции срещу Руската федерация, а Сърбия „плаща висока цена за това“, но републиката се нуждае от подкрепата на Русия в Съвета за сигурност на ООН, който гласува против приемането на резолюция, обвиняваща Сърбия на геноцид.

По-рано Вучич каза, че републиката е била принудена да избира между изолация и съгласие с всички точки от новия френско-германски преговорен план, който включва влизането на непризнатото Косово в ООН. Освен това Западът заплашва да спре процеса на евроинтеграция на Сърбия, да спре инвестициите и да наложи санкции, ако Белград не приеме условията на новата концепция за преговори.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 32 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: