Отидете към основна версия

4 122 26

Ердоган обсъжда членството на Швеция и Финландия в НАТО

  • членство-
  • нато-
  • реджеп ердоган-
  • финландия-
  • швеция-
  • правителство

Разговорите с турското правителство ще се проведат на 6 февруари

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Турският президент Тайип Ердоган ще обсъди на 6 февруари с кабинета изборния календар и процеса на членство на Швеция и Финландия в НАТО.

Финландия и Швеция, на фона на събитията в Украйна миналия май, подадоха молби до генералния секретар на НАТО за присъединяване към алианса. Първоначално Турция блокира процеса на разглеждане на тези заявления, но вече на 29 юни Турция, Швеция и Финландия подписаха меморандум за сигурност, който отчита всички опасения на Анкара. Към днешна дата молбите на Швеция и Финландия за НАТО не са ратифицирани само от две страни от 30 - това са Унгария и Турция.

"Кабинетът на министрите ще заседава утре под ръководството на президента Реджеп Тайип Ердоган. Най-важните въпроси в дневния ред са изборният календар, икономиката и процесът на присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО", каза източникът.

Шведският външен министър Тобиас Билстрьом наскоро каза, че на фона на действията с изгарянето на Корана процесът на присъединяване на кралството към НАТО е спрян, но изрази надежда, че на срещата на върха на външните министерства на страната ще могат да бъдат постигнати споразумения с Анкара. страните от алианса във Вилнюс през юли. Тристранният механизъм за процеса на членство на Швеция и Финландия в НАТО е спрян за неопределен период по искане на турската страна.

Ръководителят на финландското външно министерство Пека Хаависто разреши да продължи процедурата по ратифициране на кандидатурата на страната за Северноатлантическия алианс отделно от Швеция, но след това взе думите си назад. На свой ред турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция не е получавала предложения от Финландия за отделна молба от Швеция за присъединяване към НАТО.

Настоящият президент на Турция Тайип Ердоган каза по-рано, че общите избори (както президентски, така и парламентарни) в страната са насрочени за 14 май. Турският лидер каза, че правителството ще предложи на парламента да приеме 14 май за дата на общите избори в Турция, а в случай на отказ той ще използва правомощията на президента. Правомощията на Ердоган са достатъчни да разпусне парламента и да свика предсрочни избори 60 дни след указа. Ердоган ще бъде кандидатът на "Съюза на републиката" на предстоящите избори. Коалицията от шест опозиционни партии все още не е обявила кандидат.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: