Отидете към основна версия

1 372 69

Украйна налага санкции на 200 руски атомни компании

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • санкции-
  • володимир зеленски-
  • атомна индустрия

Украинският президент Володимир Зеленски одобри инициативата на Службата за сигурност на Украйна и прие решение на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна (СНБО) за налагане на икономически санкции на руската "Росатом" и 199 компании

Снимка: Shutterstock

Украйна обяви списък, включващ 200 руски предприятия от атомната индустрия, на които се налагат санкции, съобщи "Укринформ".

Украинският президент Володимир Зеленски одобри инициативата на Службата за сигурност на Украйна и прие решение на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна (СНБО) за налагане на икономически санкции на руската "Росатом" и 199 компании, които са част от тази корпорация.

Това съобщи Службата за сигурност на Украйна в Telegram.

Ограничителните мерки ще бъдат в сила за период от 50 години и ще се прилагат за всички финансови и икономически операции на такива компании.

Според Службата за сигурност на Украйна, компаниите на "Росатом" участват в така нареченото "отчуждаване" на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) в полза на държавата-агресор.

По-специално, Службата за сигурност на Украйна разполага с доказателства, че служителите на "Росатом" и свързаните с него компании са поели контрол върху технологичните и управленските процеси в Запорожката АЕЦ; да допринесе за свързването на Запорожката АЕЦ с енергийната система на Русия; прави опити за легализиране на експлоатацията на Запорожката АЕЦ в интерес на Русия чрез създаване на фалшиви руски компании, като АД "Експлоатационна компания Запорожска АЕЦ" и Федерално държавно унитарно предприятие "Запорожска АЕЦ", които са част от корпорация "Росатом".

Припомняме, че рускитевойски превзеха Запорожката АЕЦ в началото на март 2022 г.

Киев обяви ден по-рано за санкциите.

Русия е единствената страна в света, която позволява на своите военни да стрелят по ядрени централи и да използват атомни електроцентрали като прикритие. Руските ракети многократно следваха траектории над ядрените съоръжения на Украйна, заяви Зеленски.

Освен това, Русия използва ядрената индустрия като един от елементите на външна експанзия, за да окаже натиск, заплаха за суверенитета на други държави. Всичко това са достатъчни причини атомната индустрия на Русия да бъде под глобални санкции.

Ние работим върху това с нашите партньори, написа още държавният глава.

В края на януари, Зеленски подписа указ за изпълнение на решението на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна за въвеждане на санкции срещу 185 юридически и физически лица, които Русия използва за превоз на военна техника и войници с железопътен транспорт.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: