Отидете към основна версия

1 212 34

Португалия изпраща три танка "Леопард 2" на Украйна

  • португалия-
  • танкове-
  • украйна-
  • леопард 2-
  • доставки

Съобщи министър-председателят Антониу Коща

Източник: БГНЕС

Португалия ремонтира част от танковете си "Леопард 2" и ще изпрати три от тях на Украйна другия месец, съобщи министър-председателят Антониу Коща, цитиран от Ройтерс.

Новината беше обявена, след като в събота Коща оповести, че страната му преговаря с Германия за получаване на резервни части, необходими за поправката на "леопарди", които се намират в складовете на португалската армия, но които в момента са извън строя.

"Задвижихме плана за ремонт на танковете "Леопард 2". Той предвижда през март да изпратим три броя от тях", каза Коща в парламента. "Това е задачата, която сме си поставили и за изпълнението, на която работим."

Адмирал Антониу Силва Рибейру, началникът на португалските въоръжени сили, заяви миналия месец, че Португалия разполага с 37 танка "Леопард 2", но местни медии съобщиха, че повечето от тях в момента са извън строя поради повреди.

Миналата седмица украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че страната му ще получи 120-140 западни танка като част от "първата вълна" на доставки от коалиция, включваща 12 страни.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: