Отидете към основна версия

1 242 20

Австралия праща още дронове на Украйна

  • антъни албанезе-
  • австралия-
  • дронове-
  • санкции-
  • русия-
  • украйна

Страната разширява и списъка си със санкции срещу Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австралийското правителство каза, че ще изпрати още дронове на Украйна и че ще наложи нови финансови санкции на 90 руски граждани и 40 организации, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Премиерът Антъни Албанезе заяви, че в списъка със санкции ще бъдат включени "руски министри, отговарящи за енергетиката, природните ресурси, промишлеността, образованието, труда, миграцията, здравеопазването, а също и граждани и организации, които имат икономическо и стратегическо значение за Русия". "В този списък попадат тези, които разпространяват дезинформация, за да привлекат подкрепа за президента Путин, както и ключови играчи и фигури от руската отбранителна индустрия", допълни той.

Новите санкции ще засегнат оръжейния концерн "Калашников", авио-конструкторско бюро "Туполев" и "Адмиралтейски корабостроителници".

"Продължаваме да подкрепяме Украйна", каза още Албанезе, като посочи, че новите дронове, които Австралия ще изпрати на Киев, ще осигурят на украинската армия капацитет за "разузнаване, наблюдение и контрол на бойното поле". Той не уточни какъв ще бъде броят им, нито дали те ще бъдат оборудвани с оръжия.

Военната подкрепа, която Австралия предостави на Украйна от началото на конфликта, възлиза на около 340 милиона щатски долара. Освен това Канбера изпрати свои инструктори във Великобритания, които да помогнат за обучението на украински военнослужещи и наложи санкции на повече от 1000 руски физически и юридически лица.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: