Отидете към основна версия

3 790 91

Русия или САЩ: кой е виновен за сваления дрон в Черно море?

  • дрон-
  • изтребител-
  • черно море-
  • русия-
  • сащ-
  • война-
  • нато-
  • сигурност

Русия и САЩ си разменят взаимни обвинения за случилото се. Кой носи отговорност?

Снимка: Shutterstock

Американски дрон MQ-9 Reaper се разби в Черно море след сблъсък с руски изтребител. Според Москва това е станало заради рязка маневра на дрона. Според Вашингтон, откъде определиха случая като "нарушение на международната право", причината е съвсем друга.

Говорителят на Пентагона Пат Райдър подчертава: "Един от руските самолети Су-27 е влязъл в контакт с витлото на дрона MQ-9. След това американските сили трябваше да свалят безпилотния самолет над международни води. Преди сблъсъка руските самолети няколко пъти пуснаха гориво върху дрона и прелетяха пред него по безразсъден и непрофесионален начин."

Дроновете използват чувствителна разузнавателна технология

Бившият главнокомандващ на силите на НАТО в Европа Уесли Клар обясни пред Си Ен Ен, че Съединените щати ще се опитат да извадят дрона от морето преди руснаците. "Подхождаме към тези дронове с най-голяма предпазливост", заяви Кларк пред телевизията. "Също така досега не сме предоставяли такива дронове на украинците, защото те включват чувствителна разузнавателна технология. Възможно е в този случай да сме успели да изтрием съхранените данни от разстояние. Надявам се, че сме го направили", допълни Кларк.

Американските дронове от типа MQ-9 са безпилотни самолети с дължина около 10 метра и размах на крилата 20 метра. Използват се предимно за разузнаване, но могат да бъдат оборудвани и с ракети, пише ARD.

Русия: САЩ събира информация в полза на Украйна

Държавният департамент на САЩ извика руския посланик Анатолий Антонов във Вашингтoн заради случилото се. Самият той го определи като “провокация”. Антонов обвини САЩ, че събират разузнавателна информация в полза на Украйна и ги призова да прекратят операциите си в близост до руската граница. В същото време посланикът подчерта, че руската страна не търси конфронтация с Вашингтон.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби отхвърли руската версия за катастрофата на дрона и предупреди Москва да не допуска ескалация. САЩ имат право да извършват разузнавателни полети над международни води, подчерта Кърби. По думите на Кърби Вашингтон обмисля да публикува кадри от сблъсъка между американския дрон и един от руските самолети, за да докаже американската версия за инцидента.

Това е първият физически сблъсък между руски и американски военни части от началото на войната в Украйна, отбелязва "Ню Йорк Таймс".

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 38 гласа.

Свързани новини